Openhartige Chape-overlever: Douche nemen, tanden poetsen, al die kleine dingen

Openhartige Chape-overlever: "Douche nemen, tanden poetsen, al die kleine dingen"

07-03-2017 12:03
3

Jakson Follmann raakte drie maanden geleden bij de vliegtuigcrash van Chapecoense zijn rechterbeen kwijt en werkt elke dag keihard om zijn leven weer op de rails te krijgen. De doelman was een van de zes overlevenden van het ongeluk van de Braziliaanse ploeg in Colombia.

"Toen ik wakker werd in het ziekenhuis, wist ik dat er iets heel ergs gebeurd was", vertelt de 24-jarige Follmann in een openhartig gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik zag ook dat ik gewond was, en ik herinnerde me dat de laatste keer dat ik me goed voelde, in het vliegtuig was. Na het ongeval was mijn grootste wens om recht te kunnen staan. Om alleen een douche te kunnen nemen. Om alleen mijn tanden te kunnen poetsen. Al die kleine dingen waar niemand echt bij nadenkt."

Follmann moest 56 dagen in het ziekenhuis blijven en ook nu doet elke beweging nog pijn, maar de Braziliaan is optimistisch ingesteld. "Toen ik voor het eerst mocht lopen zonder kruk, wilde ik al trappen doen. Ik wilde meteen allerlei dingen doen, ook al wist ik eigenlijk dat dat nog niet mogelijk was. Ik moet mijn lichaam leren respecteren. Maar ik ben gepassioneerd door sport, ik beschouw mezelf niet als een ex-prof. Integendeel: ik ben sportiever dan ooit", lacht hij.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s