Bizarre documentaire: 'Kluivert hielp Van Gogh-rover aan onderdak'

Bizarre documentaire: 'Kluivert hielp Van Gogh-rover aan onderdak'

21-03-2017 08:40
39

Patrick Kluivert heeft in 2002 in Barcelona onderdak geboden aan Octave Durham, alias Okkie, zo stelt de Van Gogh-rover zelf. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van de Brandpunt-documentaire die dinsdagavond wordt uitgezonden.

Durham is één van de twee rovers van de Van Gogh-meesterwerken uit het Van Goghmuseum. Hij pleegde een bijna perfecte misdaad, ware het niet dat Durham zijn petje verloor, waardoor de politie hem op het spoor kwam. Een inval in Amsterdam volgde, maar Durham ontsnapte en vluchtte naar Spanje, in de richting van Kluivert.

"Een vriend van mij was Patrick Kluivert. Die woonde bij mij in de buurt in Amsterdam. Ik kwam Patrick in Barcelona tegen en vertelde dat ik door de politie werd gezocht. Natuurlijk zei ik niet dat het vanwege de Van Goghs was. En toen zei hij: 'Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?' Toen zei ik: 'Als ze mij pakken, kom je in alle kranten van de wereld.' Waarop hij zei: 'Dat kom ik toch al'", zegt de rover.

Kluivert reageerde niet in de documentaire, maar een familielid van de voormalig Oranje-spits zou het verhaal hebben bevestigd.