Talentenvijver FC Utrecht: 4 potentiële spelers voor de Eredivisie-top

Talentenvijver FC Utrecht: 4 potentiële spelers voor de Eredivisie-top

21-03-2017 11:05
10

Met grote bewondering werd voor de winterstop over het spel van sc Heerenveen gesproken, maar inmiddels is het FC Utrecht dat met stip de grootste verrassing van de Eredivisie is. Niet alleen vanwege de vierde plek op de ranglijst, maar ook vanwege het spel van de talentvolle ploeg van coach Erik ten Hag.

Was NEC afgelopen zaterdag nu zo slecht, of FC Utrecht zo goed? Feit is dat de aanvalsstorm van de Utrechters op het Nijmeegse doel (0-3) een genot om naar te kijken was voor de neutrale voetballiefhebber. Een dynamisch middenveld, naar voren stormende backs, en dat allemaal in een door coach Erik ten Hag kundig uitgedachte speelwijze die bijna on-Nederlands is.

Ja, het is oogstrelend wat FC Utrecht bij vlagen laat zien, maar vrijwel altijd handelt de ploeg vanuit de omschakeling. Dominant voetballen en eeuwig aan aanvallen breien zul je bij FC Utrecht niet zien. Het is loeren, bal veroveren en in de omschakeling met heerlijk voetbal de ruimtes benutten.

En het mooie van FC Utrecht is dat de ploeg, naast de ervaren mannen als Nacer Barazite, Wout Brama en Willem Janssen, bestaat uit een groot aantal jonge spelers. Spelers die na dit seizoen, of in enkele gevallen wellicht na volgend seizoen, heel interessant kunnen zijn voor de topclubs. Vier daarvan lichten we hier uit.

Yassin Ayoub (23)
Net op het moment dat Ayoub naar voren werd geschoven als potentiële speler voor Ajax, Feyenoord of PSV, maar er getwijfeld werd aan zijn scorend vermogen, begon de 23-jarige middenvelder aan de lopende band te scoren. In zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden heeft Ayoub er drie gemaakt in zijn rol als vooruitgeschoven middenvelder. Ayoub bewijst dit seizoen klaar te zijn om het een stapje hogerop te proberen.


Giovanni Troupée (19)
Dé moderne back waar een club als Ajax zo naarstig naar op zoek is. Troupée heeft een enorm loopvermogen en een aanvallende drang waarmee hij de hele rechterflank bestrijkt. Bij iedere kans van FC Utrecht staat de rechtsback diep op de helft van de tegenstander. Troupeé is maandag 19 jaar geworden en heeft er op zijn jonge leeftijd al een heel – en goed - Eredivisie-seizoen opzitten.

Sofyan Amrabat (20)
Nog een jonge speler met een grote toekomst voor zich is Amrabat. Een veelzijdige, moderne middenvelder die grote delen van het veld bestrijkt en in een defensieve én aanvallende rol tegelijk kan spelen. Amrabat is de man die de bal kan veroveren en vervolgens daarna een splijtende steekpass kan geven. Met vijf assists is hij goud waard als middenvelder.

Sebastien Haller (22)
Een gevestigde naam inmiddels, maar vergeet niet: Haller is pas 22 jaar. Ruim twee seizoenen speelt en scoort de Fransman in de Eredivisie en deze jaargang is dat niet anders met elf goals en vier assists. Haller lijkt de Eredivisie-top inmiddels wel ontgroeid en kijkt mogelijk direct naar het buitenland als hij komende zomer een transfer gaat maken. Maar de Fransman is bijzonder rustig als het gaat om zijn toekomst. Kansen op een transfer liet hij al schieten omdat hij een duidelijk plan heeft uitgestippeld voor zijn loopbaan. Mogelijk dat een Nederlandse topclub daar nog deel van uit kan gaan maken.

En dan zijn er nog twee talenten uit de eigen opleiding waar Ten Hag zo in gelooft dat hij Richairo Zivkovic op de bank zette om hen speeltijd te geven: aanvallers Gyrano Kerk, 21 jaar, en Patrick Joosten, 19 jaar. Tel daarbij de langzaam oplevende Zakaria Labyad en mogelijk in de toekomst ook Bilal Ould-Chikh en er valt ook in de komende jaren nog veel moois te beleven bij FC Utrecht.