Klaassen is de Eredivisie ontgroeid: dit zijn de opties in het buitenland

Klaassen is de Eredivisie ontgroeid: dit zijn de opties in het buitenland

22-03-2017 13:31
36

Liverpool, Bayer Leverkusen, SSC Napoli en Paris Saint-Germain – dát zijn volgens statistiekenbureau OPTA de buitenlandse clubs die goed passen bij (de speelstijl van) Ajax-ster Davy Klaassen. Hoe realistisch is een transfer van de middenvelder naar één van deze vier ploegen? VoetbalPrimeur doet onderzoek.

Oranje-international Klaassen (24) is bezig aan een topseizoen. In de Eredivisie scoorde de aanvallende middenvelder al twaalf keer, in de Europa League liet hij het net vier keer bollen. Een jonge speler met die kwaliteiten speelt zichzelf vanzelfsprekend in de kijker bij grote namen uit het buitenland. Databureau OPTA dook onlangs in de cijfers en concludeerde op basis van verschillende statistieken dat Liverpool, Paris Saint-Germain, Bayer Leverkusen en SSC Napoli teams zijn die perfect passen bij de sterspeler van Ajax.  

Het contract van Klaassen loopt door tot de zomer van 2019. Na een seizoen met dergelijke indrukwekkende cijfers lijkt een lucratieve transfer naar een Europese topcompetitie in de maak. Ajax kan in de naderende transferwindow een flink bedrag vragen voor Klaassen. Over een jaar zal zijn transferwaarde gedaald  zijn. Ligt een overstap naar Liverpool, PSG, Bayer Leverkusen of Napoli voor de hand?  

Ambitie
Napoli, momenteel de nummer drie van Italië, wordt al geruime tijd aan Klaassen gelinkt. I Partenopei zouden in december 2015 én afgelopen zomer zelfs een concreet bod hebben uitgebracht op de rechtspoot. Overigens zat ook Juventus naar verluidt een aantal keer op de tribune in de Arena om Klaassen van dichtbij te bekijken. Is een transfer naar de Serie A realistisch? Waarschijnlijk niet. Klaassen heeft al meerdere malen laten blijken dat de Italiaanse competitie hem niet kan bekoren. "Het trekt me niet echt. Ik kijk er niet graag naar", zei hij tegen Ajax Life. 

https://gyazo.com/a88fb6394bd97aa92d5f187a8d3805a0

Met Ajax veroverde Klaassen drie landstitels en één keer de Johan Cruijff Schaal. Mocht de in Hilversum geboren middenvelder komende zomer inderdaad voor een nieuw avontuur gaan, dan wil hij waarschijnlijk verkassen naar een ploeg die ook op Europees niveau een rol van betekenis kan spelen c.q. speelt. Bayer Leverkusen reikte dit seizoen weliswaar tot de achtste finales van de Champions League, maar in de Bundesliga draait Die Werkself slecht: met een schamelde elfde plek na 25 speelrondes hoeft Leverkusen waarschijnlijk niet eens op Europa League-deelname te rekenen. Liverpool is volop in de race voor Champions League-kwalificatie. Bij het steenrijke PSG lijkt Klaassen sowieso jaarlijks verzekerd van Europees voetbal.  

Concurrentie
Qua speelstijl en niveau passen Liverpool, PSG, Leverkusen en Napoli op papier goed bij Klaassen, maar hoe zien de selecties van de vier ploegen er momenteel uit? In de hoofdstad van Frankrijk wemelt het van de sterren. De eigenaren van PSG pompten de afgelopen jaren honderden miljoenen in de club. Gezien de aanwezigheid van onder meer Marco Verratti, Julian Draxler, Javier Pastore en Adrien Rabiot en Giovani Lo Celso is het zeer de vraag of de komst van Klaassen naar het Parc des Princes überhaupt noodzakelijk is. Voetbaldirecteur Patrick Kluivert heeft natuurlijk wel een kort lijntje naar Amsterdam... 

https://gyazo.com/133b458daeff9f55e47876f974249d6b

Bij Liverpool speelt al een Nederlander die qua speelstijl te vergelijken valt met Klaassen: Georginio Wijnaldum. De Rotterdammer scoorde afgelopen jaargang aan de lopende band namens Newcastle United en verdiende zo een fraaie transfer naar Anfield. Ook namens de ploeg van manager Jürgen Klopp presteert Wijnaldum uitstekend. Naast de oud-speler van PSV en Feyenoord lopen ook nog onder meer Jordan Henderson, Adam Lallana, Emre Can en Philippe Coutinho bij Liverpool rond. 

Napoli beschikt op de positie van Klaassen over namen als Marek Hamsik (clubicoon en aanvoerder), Piotr Zielinski en Italiaans international Emanuele Giaccherini. Dan Leverkusen, dat weliswaar een belabberd seizoen kent maar normaliter altijd in de Bundesliga-subtop bivakkeert. Hakan Calhanoglu is in de BayArena al een aantal jaar dé nummer tien. Momenteel zit hij een lange schorsing uit. De international van Turkije werd afgelopen zomer nog gelinkt aan diverse grote clubs uit Engeland en Italië. Dat Leverkusen niet terugdeinst om te investeren in spelers uit kleinere competities, bleek in de winterstop wel. Voor RC Genk-revelatie Leon Bailey werd een klein twintig miljoen euro betaald. 

Speelstijl
Analyticus Ronald de Boer zei op basis van de OPTA-conclusies dat men name Liverpool en Leverkusen in zijn ogen goed bij Klaassen passen. Het zijn teams die zich veel op de helft van de tegenstander begeven. Pressing speelt een belangrijke rol en dus zou Klaassen met zijn loopvermogen daar goed uit de verf komen. 

Bij Napoli zou de Ajacied een koppeltje kunnen gaan vormen met Arek Milik, de Poolse spits die hij uiteraard nog goed kent uit hun gezamenlijke tijd in Amsterdam. Bij Ajax vormden Klaassen en Milik een aardig tandem. De Boer stelt vast dat de Oranje-international naar een team moet verkassen dat speelt met een spits die oog heeft voor een lopende middenvelder. Javier Hernández (Leverkusen) is meer een type dat 99 van de 100 keer voor eigen succes gaat. Bij Liverpool en PSG staan respectievelijk Roberto Firmino en Edinson Cavani - ook spitsen die volledig op het doel gericht zijn. 

Conclusie
Hoe realistisch is een zomerse overstap naar Liverpool, Parijs, Leverkusen of Napels? Gezien het huidige spelersmateriaal van Liverpool en PSG lijkt een transfer naar één van die ploegen op dit moment niet logisch. Klaassen liet zelf al een paar keer vallen dat een vertrek naar de Serie A wat hem betreft geen voorkeur heeft. Bayer Leverkusen moet in de komende maanden nog alle zeilen bijzetten om zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Met zijn loopvermogen is Klaassen een ideale speler voor teams uit de Bundesliga en de Premier League. Ideetje: zou het Everton van Ronald Koeman misschien dé perfecte optie kunnen zijn voor de Ajax-ster?