Snel Eredivisie-vertrek niet altijd desastreus: 5 spelers die international werden

Snel Eredivisie-vertrek niet altijd desastreus: 5 spelers die international werden

22-03-2017 12:30
15

De gedachte dat een Nederlandse voetballer die op jonge leeftijd (te snel) naar het buitenland trekt altijd mislukt, wordt door Lazio-verdediger Wesley Hoedt deze interlandperiode tegengesproken. VoetbalPrimeur zet nog vijf spelers op een rij die vroeg uit Nederland vertrokken, maar toch Oranje hebben gehaald.

Hoedt vertrok anderhalf jaar geleden bij AZ om zijn heil in Italië bij Lazio te zoeken en dat was volgens velen een stap waar hij spijt van zou gaan krijgen. Maar na ruim een seizoen in de Serie A bewijst de 23-jarige verdediger dat het wagen van een grote sprong als deze niet altijd op een mislukking hoeft uit te lopen. Hoedt is inmiddels het maatje van Stefan de Vrij in de Lazio-defensie én verdiende zijn eerste oproep voor Oranje. Er zijn meer spelers die ondanks, of dankzij, een vroege transfer het Nederlands elftal haalden. VoetbalPrimeur zet er vijf op een rij.

Virgil van Dijk
Van Dijk stapte in 2013 over van FC Groningen naar Celtic omdat de Nederlandse topclubs niet overtuigd waren van zijn kunnen. De inmiddels 25-jarige verdediger verdiende in Schotland een transfer naar Southampton in de Premier League, debuteerde vervolgens in Oranje en is nu een van de meest gewilde verdedigers ter wereld.

Quincy Promes
Promes mocht van Louis van Gaal als FC Twente-speler al een keer snuffelen aan Oranje, maar is het laatste jaar pas echt doorgebroken in het Nederlands elftal. In 2014 transfereerde Promes naar Spartak Moskou in Rusland, een land waar hij volgens velen buiten beeld zou zijn voor Oranje. Maar bondscoach Danny Blind volgt de rechtsbuiten iedere week en beschouwt hem inmiddels als een van zijn belangrijkste spelers.

Tim Krul
Krul vertrok in zijn tienerjaren al naar Engeland om voor Newcastle United te gaan voetballen en debuteerde in 2009 voor de Engelse club. Twee jaar later volgde zijn debuut voor Oranje, waar de A-doelman deze interlandperiode niet voor opgeroepen is. Wel gaf Blind aan dat hij weer in beeld is na zijn blessureperiode.

Robin van Persie
Het schoolvoorbeeld voor hoe het ook kan: op 21-jarige leeftijd verruilde Van Persie Feyenoord voor het grote Arsenal. Een jaar later volgde het debuut in Oranje. Van Persie verliet de Eredivisie op jonge leeftijd, maar kende een rijke carriére bij Arsenal en Manchester United en kroonde zich tot topscorer aller tijden van het Nederlands elftal.

Marten de Roon
De Roon werd als speler van sc Heerenveen over het hoofd gezien, zette zich als speler van Atalanta Bergamo in Italië op de kaart en kreeg zijn debuut van Blind na zijn transfer naar de Premier League in Middlesbrough. Net als Hoedt moet De Roon nog bewijzen een volwaardig Oranje-international te kunnen zijn, maar eveneens net als Hoedt verdiende hij zijn oproep wel na een overstap naar het buitenland.