Als Bas Dost één dag later jarig was geweest, waren we veel geld misgelopen

"Als Bas Dost één dag later jarig was geweest, waren we veel geld misgelopen"

24-03-2017 14:22
9

Bas Dost is via FC Emmen, Heracles Almelo, sc Heerenveen, VfL Wolfsburg en Sporting Portugal uitgegroeid tot de eerste spits van het Nederlands elftal. Het begon echter allemaal bij Germanicus uit Coevorden, waar men hem nog niet is vergeten.

"Het is natuurlijk fantastisch dat zo'n jongen zich zo ontwikkelt en morgenavond in de spits zal staan bij Oranje", vertelt Herman Eulink, de jeugdtrainer van Dost tussen diens vijfde en elfde, aan RTV Drenthe. "Het is natuurlijk al belachelijk dat er discussie was of Bas als topscorer van Europa wel of niet in de basis moet staan."

Dost is jarig op 31 mei. Een dag na zijn twaalfde verjaardag, op 1 juni, ging hij over naar FC Emmen. "Als Bas één dag later jarig was geweest, waren we veel geld misgelopen", vertelt Eulink. "Want clubs krijgen een opleidingsvergoeding vanaf het twaalfde levensjaar. Dan hadden we kunnen fluiten naar onze centen."

De kans is groot dat Dost zaterdagavond in de basis van het Nederlands elftal staat voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Vincent Janssen haakte vrijdag ziek af. Luuk de Jong werd opgeroepen als zijn vervanger.