Binnen- én buitenlandse trainers: tien kandidaat-opvolgers van Blind

Binnen- én buitenlandse trainers: tien kandidaat-opvolgers van Blind

27-03-2017 00:00
92

Na het ontslag van Danny Blind is de grote vraag wie er tijdens de volgende interlandperiode op de bank zit van het Nederlands elftal. We helpen de leiding van de KNVB een handje en stellen een kandidatenlijst op.

Uit welke hoek de opvolger van Blind moet komen, is - ook voor de KNVB - nog volledig onduidelijk. Dat liet directeur Jean-Paul Decossaux doorschemeren op de persconferentie van zondagavond in het Hilton in Amsterdam. "Ik denk dat alle opties een optie zijn", zei hij bijna filosofisch. Waar het op neerkomt: niemand wordt op voorhand uitgesloten, óók buitenlandse trainers niet.

Eerst, de Nederlandse opties:
Ronald Koeman (Everton)
De naam die Decossaux zelf ook noemde op zijn persconferentie. "Koeman zal er ongetwijfeld toe in staat zijn, maar hij zit bij een club", gaf de directeur direct ook de moeilijkheid aan. De kans dat Koeman nu wél overstapt naar Zeist, lijkt minimaal nu hij als een speer gaat bij Everton.

Frank de Boer (beschikbaar)
November vorig jaar ontslagen door Internazionale en daarvoor als hoofdtrainer alleen bij Ajax actief. Wat vóór hem spreekt: maakte bij Ajax de storm rond de Cruijff-revolutie mee en bleef daarin fier overeind. Wat tegen De Boer spreekt: ontbeert internationale ervaring.

Ruud Gullit (beschikbaar)
Met Gullit werd vorig jaar al gesproken over een rol als assistent. Dat de KNVB vindt dat hij kwaliteiten heeft, staat dus vast. Of dat ook voor het bondscoachschap geldt, is zeer de vraag. Qua uitstraling kan er bijna niemand tippen aan Gullit, qua prestaties als trainer zéker wel.

Louis van Gaal (beschikbaar)
Achter z'n naam schrijven we 'beschikbaar', maar wat is de status van Van Gaal eigenlijk? Hij ontkende vorige maand de berichten dat hij officieel met voetbalpensioen zou zijn. Een derde termijn bij Oranje...het zou een stunt van jewelste zijn. Aan de andere kant: na de zoete herinneringen van 2014 zou Van Gaal wel gek zijn om nu, drie jaar later, deze modderschuit op te stappen. Hoe dan ook: al-tijd bellen!

Buitenlandse kandidaten:
Claudio Ranieri (beschikbaar)
Als iemand in staat is om sprookjes te regisseren, is het King Claudio. Na zijn veelbesproken ontslag bij Leicester City is hij beschikbaar. Schuwt een realistische speelwijze niet en zal wellicht willen aantonen dat hij óók een goede bondscoach kan zijn. Zijn tot nu toe enige periode als landencoach - van juli tot november 2014 bij Griekenland - werd een sof.

Roger Schmidt (beschikbaar)
Werd eerder dit jaar ontslagen bij Bayer Leverkusen. Staat als trainer bekend om de pressing die hij zijn ploegen laat uitoefenen. Het bij ons bekendste voorbeeld: de vernedering van Ajax door het Red Bull Salzburg van Schmidt. Aanvankelijk werkte het ook goed in Leverkusen, maar dit jaar kwam de klad erin.

Michel Preud'homme (Club Brugge)
Dankzij zijn periode als trainer van FC Twente kent hij Nederland uitstekend. Hij leidde Club Brugge - met flink wat Nederlandse inbreng - afgelopen seizoen naar de landstitel. Een seizoen eerder won hij al de Belgische beker met Club. Bijkomend voordeel: hij spreekt Nederlands, toch handig.

Arsène Wenger (Arsenal)
Zolang de clubleiding van Arsenal geen persbericht over een nieuw contract heeft verstuurd, blijft onduidelijk wat de Fransman komend seizoen gaat doen. En waarom zou een periode als bondscoach van Oranje dan niet kunnen? Z'n assistent, dat kan maar één iemand zijn: the non-flying Dutchman Dennis Bergkamp. 

Ralf Rangnick (RB Leipzig)
Is sportdirecteur van het verrassende Leipzig. Maar belangrijker nog: Rangnick (58) is een aanhanger van de Nederlandse manier van voetballen - zoals het vroeger ging, althans. Hij begrijpt dat er tegenwoordig echter anders gevoetbald dient te worden. "Nederlanders kijken nog steeds naar het spel met de ogen van 'wat kunnen we doen als we de bal hebben?' Wij redeneren volgens het principe: wat moeten we doen als we de bal nìet hebben? Pressen dus", zei Rangnick eind 2016 tegen VI.

Jürgen Klinsmann (beschikbaar)
Werd vorig jaar na vijf dienstjaren als bondscoach van de Verenigde Staten ontslagen. Hij wordt door veel mensen gezien als de coach die erin slaagde Duitsland voor het eerst in tijden snel, frivool en aantrekkelijk te laten voetballen. Dat deed hij tijdens het WK 2006 in eigen land, met Joachim Löw als assistent aan zijn zijde. Ditmaal de architect van de ommekeer in Nederland?

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur.nl)