Van Gelder 'misselijk' van Oranje: 'Hij is de enige die schoon schip kan maken'

Van Gelder 'misselijk' van Oranje: 'Hij is de enige die schoon schip kan maken'

28-03-2017 09:58
35

Jack van Gelder ziet Louis van Gaal wel zitten als bondscoach van Oranje. De presentator schoof maandag aan bij RTL Late Night en hield een vurig betoog over het kwaliteitsarme Nederlands elftal van nu.

"We hebben gewoon te weinig kwaliteit", begint Van Gelder. "We zijn doorgeslagen. Op een gegeven moment is er een trend gekomen: we spelen avontuurlijk voetbal en laten het achterin allemaal maar lopen. Dus we gaan controlerend spelen. Ik word daar misselijk van. Ajax heeft het een bepaalde periode ook gehad. In de periode onder Frank de Boer ook."

"Het is alleen maar terugspelen, breed spelen. Terwijl als je Duitsland en Frankrijk ziet spelen, ploegen waaraan we ons vroeger konden spiegelen, vooruit spelen. Zij willen doelpunten maken en als ze de bal verliezen willen ze die zo snel mogelijk terug hebben. Dat ontbreekt totaal", aldus Van Gelder.

"Wij waren de ontdekkingsreizigers van het voetbal. Niet alleen van de wereld, maar ook in het voetbal. Dat zijn we volledig kwijt. We hebben geen bluf meer, we zijn angstig en dan verlies je je eigen identiteit", klinkt het. Van Gelder weet één goede optie. "De enige die schoon schip kan maken in Zeist is Van Gaal."