Balende De Boer: 'Van Gaal deed wat nog nooit was gedaan met Oranje'

Balende De Boer: 'Van Gaal deed wat nog nooit was gedaan met Oranje'

28-03-2017 12:45
17

Ronald de Boer is totaal niet te spreken over de staat van het Nederlands elftal. Hij sabelt het Oranje dat met 2-0 verloor van Bulgarije neer in gesprek met BBC Radio 5 Live.

In het gesprek denkt hij eerst terug aan de periode onder Louis van Gaal. "Van Gaal zorgde ervoor dat hij zijn defensie versterkte, hij ging 5-3-2 spelen, wat nog nooit was gedaan in het Nederlands voetbal. Hij bereikte de derde plek op het WK 2014 in Brazilië", aldus De Boer.

"Wat hij eigenlijk zei: 'We hebben niet de spelers die aantrekkelijk voetbal kunnen spelen, dus we gaan het anders doen.' Daarna gingen we weer terug naar 4-3-3, maar we hebben er de spelers niet meer voor om aantrekkelijk te spelen en druk te zetten. Het voetbal waar we voor staan is ver weg nu", vindt De Boer.

Veel talent en twaalfjarige jongens
"Wat we hebben bereikt in Nederland is exceptioneel, met zo'n klein land", vervolgt de analist. "Er is nog steeds ongelooflijk veel talent in Nederland. Dus ik geloof erin dat er weer een generatie aan komt, die de voetbalwereld verrast. Daar ben ik 100 procent zeker van. Tot die tijd moeten we geduld hebben en realistisch zijn."

"Zelfs als je tegen Bulgarije, een zeer slecht team speelt, dat nu te sterk was voor Oranje. Het leek erop dat we met jongens van 12 jaar oud speelden. Dan kun je zeggen dat het ongelukkig is, maar dat kan het niet de hele tijd zijn. Deze generatie is gewoon niet goed genoeg", besluit De Boer.