Engelaar: Van de bondscoach en spelers hoorde ik ook dat ik de missing link was

Engelaar: "Van de bondscoach en spelers hoorde ik ook dat ik de missing link was"

28-03-2017 13:57
5

De vriendschappelijke interland tussen Nederland en Italië brengt speciale herinneringen naar boven bij Orlando Engelaar. Tijdens het EK van 2008 speelde de toenmalige middenvelder van FC Twente tegen de Italianen, destijds regerend wereldkampioen, de wedstrijd van zijn leven: 3-0.

"Eigenlijk ging het vanzelf. Al snel kreeg ik het gevoel dat ik al jaren in Oranje speelde. Ik had veel vertrouwen en dat kon je zien", aldus Engelaar in gesprek met de NOS. De middenvelder vormde in Zwitserland samen met Nigel de Jong het controlerende blok op het middenveld in het destijds revolutionaire 4-2-3-1 systeem. "Van de bondscoach en spelers hoorde ik ook dat ik de missing link was."

Oranje speelde op het EK tegen Italië en Frankrijk, in een poule des doods. Tegen de Italianen ging het voortreffelijk. "Alles klopte. We speelden echt fantastisch en daarna hebben we dat tegen Frankrijk weer bevestigd." 

Eén moment uit de galavoorstelling tegen Italië is Engelaar voor altijd bijgebleven: zijn aanvaring met Gennaro Gattuso "Hij was gefrustreerd en maakte een overtreding. Ik zei: 'Wat doe je?' Toen gaf hij mij een tik op de wang. Ik moest alleen maar lachen. Mijn reactie gaf ook aan hoe we speelden. 'We hebben jullie', dacht ik."