Crisis bij Oranje: hopen dat Van Gaal alleen zichzelf geschikt vindt

Crisis bij Oranje: hopen dat Van Gaal alleen zichzelf geschikt vindt

29-03-2017 11:01
12

Nu de horrorweek van het Nederlands elftal ten einde is gekomen moet er vooruit gekeken worden. Wat moet de KNVB en straks de nieuwe bondscoach de komende periode doen of veranderen? VoetbalPrimeur zet vijf kwesties op een rij.

Nieuwe bondscoach zoeken
Het begint natuurlijk allemaal met het zoeken en vinden van een sterke man die dit Oranje voor zijn laatste kans voor Oranje kan laten vechten. Zoals het er nu naar uitziet gaat Louis van Gaal in een bestuurdersrol zich over die kwestie ontfermen. Tientallen kandidaten worden genoemd, maar Van Gaal kennende is hij streng. Een niet uitgesloten scenario - toegegeven, wellicht tegen beter weten in - is dan ook dat de kritische oud-bondscoach na het afschrijven van vele kandidaten alleen zichzelf geschikt vindt en de klus tot (en misschien met) het WK op zich neemt. Om vervolgens voor de nieuwe kwalificatiereeks een fris gezicht aan te stellen op een moment dat er ook meer trainers beschikbaar zijn dan nu.

Systeem en speelstijl omgooien
Het volgende vraagstuk is: hoe moet Oranje spelen? Guus Hiddink en Danny Blind wisselden vaak van formatie, maar deden dat veelal vanuit het 4-3-3-systeem. In het buitenland lachen ze daarom. Die Hollanders met hun oeroude filosofieën over systemen en speelstijl. Kijk een paar weekjes Champions League, en dan vooral naar de ploegen die wellicht niet tot de besten ter wereld horen maar toch ver boven hun kunnen presteren. Een realistische speelwijze is noodzakelijk om in dit moderne voetbaltijdperk mee te kunnen. 5-3-2 of niet, er moet iets veranderen.

Oranje in 5-3-2 op het WK 2014

Middenveld hervormen - Sneijder erin
Het is een treurige conclusie na deze interlandweek: misschien wel onze sterkste linie liet het het meest afweten. Het middenveld is met spelers als Kevin Strootman (AS Roma) en Georginio Wijnaldum (Liverpool) van hoog niveau, maar was onherkenbaar. De linie moet hervormd worden, niet zozeer door nieuwe poppetjes op te stellen, maar door een nieuwe invulling van het systeem en de positionering. Strootman laten spelen als een Italiaanse defensieve spelverdeler, de passes strooiend over het veld vanaf zijn positie vlak voor de verdediging, en Wijnaldum als een echte Engelse box-to-box-middenvelder. Met een creatief brein als voorste man: echte winnaar Wesley Sneijder in plaats van Davy Klaassen.

Harde keuzes durven maken
Een van de fouten van Danny Blind was zijn onvermogen om op bepaalde posities één man aan te wijzen die het moest gaan doen. Zijn gehussel op de positie van doelman heeft geen enkele keeper in Oranje zekerder gemaakt. Blind gaf één man het onvoorwaardelijke vertrouwen, en juist een speler die dat niet verdiende: Vincent Janssen. Speelt niet en niet goed bij Tottenham  Hotspur en zou erbij iedere andere bondscoach uit zijn gevlogen. En vergeet niet hoe Blind al die tijd ook krampachtig vasthield aan Jeffrey Bruma, een leuke verdediger maar geen topper, zo bewees hij meermaals in het oranje shirt. Stefan de Vrij diende zich na zijn blessure alweer een tijdje aan en had veel eerder een kans moeten krijgen. Opdracht voor de nieuwe bondscoach: durf hard te kiezen. Janssen eruit, een vaste doelman aanwijzen en je vertrouwen uitspreken in de twee beste verdedigers van Nederland, indien fit: Stefan de Vrij en Virgil van Dijk.

Mentaliteitsomslag maken
Met het WK 2018 dat verder weg is dan ooit, draait het de komende kwalificatiewedstrijden eigenlijk maar om één ding: de juiste winnaarsmentaliteit. Alle bovenstaande veranderingen moeten vanuit die gedachte doorgevoerd worden. Nu een opbouwende bondscoach zoeken heeft geen zin. Oranje heeft een interim-coach nodig zoals een degradant die gebruikt. Iemand die in korte tijd grote veranderingen kan doorvoeren voor de korte termijn, met maar één doel: lijfsbehoud, of in dit geval, kwalificatie voor het WK 2018. Een echte winnaar, iemand die nu voor een shockeffect kan zorgen. Kijken naar het EK 2020 is leuk, maar in drie jaar kan er veel veranderen. Het WK telt nu, en alles moet daarvoor in het teken staan.

Precies om die reden moet Sneijder ook de eerste speler zijn die de nieuwe bondscoach op het wedstrijdformulier invult. Een motivator, een strijder, en bovendien een man met de creativiteit die op dit moment ontbreekt bij Oranje. Het is nu even niet het juiste moment voor talentendoorstroming, zeker als die talenten er niet zijn of nog niet klaar voor zijn. Kies voor directe kwaliteit, ervaring, maar vooral: spelers die het gras opvreten om Oranje nog naar het WK te krijgen. Hoe, dat maakt niet uit. Als het maar gebeurt.