Sánchez is Botteghin passend de baas, Feyenoorder koning van interceptie

Sánchez is Botteghin passend de baas, Feyenoorder koning van interceptie

31-03-2017 15:15
8

De twee sterkste verdedigers van de Eredivisie dit seizoen staan zondag op één veld: Davinson Sánchez (Ajax) en Eric Botteghin (Feyenoord). De twee ontlopen elkaar niets deze jaargang en dus pakken we de statistieken erbij. Welke verdediger presteert cijfermatig het best?

Wat opvalt aan de statistieken van Botteghin is dat hij de koning van de interceptie onder de Eredivisie-verdedigers is. 85 keer maakte Botteghin en interceptie en heeft hij de beste cijfers onder zijn collega's. Zijn gemiddelde per 90 minuten komt uit op 3.3, ruim een interceptie meer dan Sánchez. In de duels lopen de twee elkaar niet veel. Wat in het oog springt zijn de verschillen tussen de kopduels en alle duels bij elkaar. Botteghin is de betere kopper in de duels, Sánchez sterker over de grond. Botteghin is ook de meeste kopduels van alle Eredivisie-verdedigers aangegaan: 77.



Van de twee verdedigers is Sánchez het sterkst en meest actief aan de bal. De Ajacied gaf in 25 wedstrijden tot nu toe 1.583 succesvolle passes. Dat is één minder dan de nummer één op de ranking Héctor Moreno, die wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Botteghin gaf 1.445 goede passes in 26 duels. Zijn slagingspercentage is wel bijna net zo hoog als die van Sánchez: 88 procent voor de Feyenoorder, om 89 procent voor de Ajacied. Beide verdedigers spelen rond de tachtig procent van hun passes voorwaarts.

Eén groot opvallend verschil is het aantal overtredingen wat de twee hebben gemaakt. Bij Sánchez staat de teller slechts op achttien, wat neerkomt op een gemiddelde van een kleine 0.8 per wedstrijd, terwijl Botteghin er veertig heeft gemaakt, 1.5 per wedstrijd. In gele kaarten scheelt het overigens nauwelijks iets: twee voor Sánchez, en drie voor Botteghin.

Duidelijk is in ieder geval dat we zondag de twee beste verdedigers van de Eredivisie aan het werk gaan zien, maar wie volgens jou de betere? Reageer in de comments of stem op de poll.