Ajax herpakt zich na stroeve start, maakt er vijf en zit Feyenoord op de hielen

16-04-2017 18:35
57

Ajax blijft dankzij een 5-1 overwinning op sc Heerenveen in het spoor van Feyenoord. Nick Viergever, Matthijs de Ligt, Davy Klaassen, Kasper Dolberg en David Neres scoorden zondagmiddag namens de nummer twee van de Eredivisie. Met nog drie duels te gaan blijft het gat naar de koploper uit Rotterdam één punt.

Heerenveen, dat z'n laatste zeven uitduels verloor in de Eredivisie, begon sterk in de Arena. Wat heet: topscorer Reza schoot in de achtste minuut binnen op aangeven van Sam Larsson. Lang kon de ploeg van trainer Jurgen Streppel niet genieten van die voorsprong. Nick Viergever maakte een kwartier later gelijk en kort daarna was het de mee opgestoomde Matthijs de Ligt die er 2-1 van maakte. Bij beide goals zag Heerenveen-verdediger Wout Faes er niet goed uit.

Op slag van rust viel de derde Ajax-goal. Ditmaal haalde Klaassen de trekker over. Hij kon van heel dichtbij binnenschieten. Waar Heerenveen voor de pauze nog regelmatig gevaarlijk werd en doelman André Onana diverse malen op de proef stelde, was het in de tweede helft alleen nog Ajax dat de klok sloeg. De 4-1 viel uiteindelijk pas in de 68e minuut.

Dolberg, ten koste van Bertrand Traoré in de basis, mocht aanleggen vanaf de penaltystip na een overtreding in het strafschopgebied. De Deense tiener, die de laatste weken ontbrak met een blessure, schoot onberispelijk binnen. Neres tekende in de 83e minuut voor het slotakkoord. De Braziliaan bekroonde zijn derde basisplaats in Ajax 1 met alweer zijn derde goal.

Met de zege in de tas heeft Ajax het gaat naar koploper Feyenoord, dat eerder op de middag won van FC Utrecht (2-0), verkleind naar één punt. Er zijn nog drie duels te spelen in de Eredivisie. Ajax gaat volgende week zondag op bezoek bij PSV. Feyenoord reist af naar Arnhem voor het uitduel met Vitesse.