Vermoeid Ajax, titelstrijd beslist: zeven conclusies na matige topper

Vermoeid Ajax, titelstrijd beslist: zeven conclusies na matige topper

23-04-2017 18:45
38

De kraker tussen PSV en Ajax werd zondagmiddag met 1-0 gewonnen door de thuisploeg. Jürgen Locadia knalde de titeldroom van de Amsterdammers aan diggelen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies op basis van de boeiende, maar vooral rommelige topper.

Slordige eerste helft
PSV kreeg weliswaar wat kansjes, maar de eerste 45 minuten in het Philips Stadion waren vooral slordig – héél erg slordig. De twee teams grossierden in zwakke passes en balverlies. Typisch dus dat de openingstreffer ontstond uit een stilstaande situatie. Jürgen Locadia, die tot dat moment nog weinig goed had gedaan, knalde binnen.

Ajax kan geen vuist maken
De gasten uit Amsterdam slaagden er geen moment in om gevaar te stichten voor het doel van PSV-keeper Jeroen Zoet. Kasper Dolberg kwam er niet aan te pas tegen Hector Moreno en Nicolas Isimat-Mirin.

Veel Ajax-fans hadden bij het zien van de opstelling al hun bedenkingen bij de keuze van trainer Peter Bosz om Bertrand Traoré op rechts te zetten. De Afrikaanse linkspoot komt veel beter uit de verf in de spits, zo liet hij de afgelopen weken zien. Vanwege een blessure werd Traoré al voor de rust gewisseld. 

https://gyazo.com/19bb111f6c64c2ce752900748dc04e1e

Speldenprikjes na rust
De teleurstellende Younes bleef tijdens de pauze achter in de kleedkamer en met David Neres op rechts werd de nummer twee van de Eredivisie zowaar dreigend. Justin Kluivert doemde gevaarlijk op voor Zoet na een wereldbal van Hakim Ziyech en Lasse Schöne vuurde een lage schuiver af op de keeper. Echt grote kansen? Neuh.

Locadia vs. De Jong
Jürgen Locadia kreeg tijdens de kraker de voorkeur boven aanvoerder Luuk de Jong. De spits toonde zijn klasse en zijn waarde door de 1-0 binnen te poeieren uit een vrije trap. Locadia kreeg verder geen grote kansen. Hij werd goed onder de duim gehouden door Matthijs de Ligt en Davinson Sánchez. In de slotmintuen miste de spits nog een gigantische kans. Wellicht mist hij nog wat spelritme. 

Ajax vermoeid
Op donderdag, 65 uur voor de start van de topper in Eindhoven, speelde Ajax een loodzware wedstrijd tegen Schalke. Vrijwel alle spelers die op die heroïsche avond in actie kwamen, stonden ook nu binnen de lijnen. In het begin van de tweede helft kon Ajax nog wel wat gas geven, maar in de laatste twintig minuten ontbrak het de Amsterdammers overduidelijk aan energie. De ploeg oogde vermoeid. Logisch! 

Kampioenschap lijkt beslist
Nog twee duels te spelen in de Eredivisie en de kaarten lijken door de nederlaag van Ajax definitief geschud. Koploper Feyenoord heeft vier punten meer én een veel beter doelsaldo. Een uitzege bij het kleine broertje Excelsior volstaat over twee weken om de eerste landstitel sinds 1999 binnen te slepen – en anders kan het zeven dagen later gebeuren tegen Heracles Almelo.

PSV poetst blazoen op
Voor de eerste keer dit seizoen slaagde PSV erin om een topper te winnen. Voor de onttroonde kampioen is het uiteraard een mislukt seizoen, maar een zege op het gehate Ajax maakt wellicht nog wat goed voor de fans. De rivaal uit Amsterdam van de tweede plek stoten, lijkt met nog twee duels te gaan te hoog gegrepen. Het gat is drie punten en Ajax heeft een beter doelsaldo.