Poppenkast bij Oranje: Ten Cate bedankt, ondanks toezegging Van Breukelen

26 april om 06:41

Henk ten Cate ziet af van het toegekende bondscoachschap van het Nederlands eltal. Maandag zegde Hans van Breukelen de baan toe, maar Ten Cate besloot de onderhandelingen een dag later te beëindigen.

"De baan van bondscoach van het Nederlands elftal is mij maandagavond toegezegd", zegt Ten Cate tegen Voetbal International. "Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen. Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes."

Bij de KNVB waren twijfels ontstaan, aldus VI. Volgens het weekblad kan geconcludeerd worden dat technisch directeur Hans van Breukelen bij de KNVB onder druk is gezet om voor Dick Advocaat te kiezen. Voor Advocaat ligt de weg nu vrij om bondscoach te worden.

De Telegraaf gaat iets verder en schrijft dat tijdelijke KNVB-baas Jean-Paul Decossaux Van Breukelen heeft overruled. Het dagblad noemt dat een 'hardnekkig gerucht'. Als dat klopt, heeft de commerciële man de Ten Cate-wens van superadviseur Louis van Gaal en van aanvoerders Arjen Robben en Wesley Sneijder naast zich neergelegd. Bovendien viel de naam van Advocaat niet in de gesprekken die Van Breukelen voerde met (technisch) directeuren van de vaderlandse top-vier.