Dick gaat het doen: waarom Advocaat wél (of niet) de ideale bondscoach is

26 april om 12:00

Nu Henk ten Cate is afgehaakt, lijkt het een uitgemaakte zaak: Dick Advocaat (69) wordt de nieuwe bondscoach van Oranje. De Kleine Generaal, momenteel trainer van Fenerbahçe, keerde het Nederlands elftal in september 2016 nog de rug toe. Een idiote keuze van de KNVB of een logische beslissing? Waarom Advocaat wél of níet de perfecte man is. 

Droomkandidaat Dick

Onafhankelijk
Bij Danny Blind doemde bij elke bekendmaking van een Oranje-selectie het verhaal op dat de trainer ogenschijnlijk een voorkeur had voor Ajacieden. Spelers van Feyenoord en PSV liet hij volgens supporters vaker links liggen. Advocaat staat niet bekend als een man met een uitgesproken voorkeur. Ook wel lekker.

Bakken ervaring
Zeg wat je wilt over Advocaat, maar wát een CV heeft Magic Dick. Sinds 1981 is de Hagenaar actief als trainer. Hij reisde de wereld over, werkte in de absolute top, stond aan het roer bij onder meer Servië, Rusland  en Zuid-Korea en was actief op diverse eindtoernooien. Dit Oranje kan nu wel een bondscoach gebruiken die alles al een keer gezien en gedaan heeft. 

https://gyazo.com/e18140d1514a9cb9f5e20996b1c632a8

Realisme
Nee, Advocaat is geen trainer die zijn teams perse aanvallend en sprankelend wil laten voetballen. Hij schuwt een realistische speelwijze absoluut niet. Is daar iets mis mee? Nee. Eerst maar eens gaan winnen met het Nederlands elftal, daarna focussen op frivool voetbal. 

Wonderdokter
Na een horrorserie van zeven opeenvolgende nederlagen werd Advocaat in februari 2016 binnengehaald bij Feyenoord. Giovanni van Bronckhorst kon de adviezen en ondersteuning van een ervaren trainer goed gebruiken. Toeval of niet: na de entree van De Kleine Generaal werd de stijgende lijn ingezet in De Kuip. Advocaat kent het klappen van de zweep. Hij weet wat er nodig is in crisistijd. 

Dick? Niet doen

Spelers willen niet
Als de vedettes van een team niet enthousiast zijn over een trainer, is het dan wel verstandig om daadwerkelijk met hem in zee te gaan? De vraag stellen is 'm beantwoorden. Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman zouden volgens diverse media hun twijfels hebben over een rentree van Advocaat. Technisch directeur Hans van Breukelen en de KNVB hebben daar blijkbaar maling aan.

Niet loyaal
Het gaat als een rode draad door de loopbaan van Advocaat: zodra er een goede aanbieding langskomt, is hij weg. Dat bleek afgelopen zomer nogmaals. Eerder stapte de coach ook al onverwachts op bij België en Sunderland. Waarom gaat men in Zeist tóch weer in zee met iemand waarvan bekend is dat hij loyaliteit niet hoog in het vaandel heeft staan?

https://gyazo.com/e54f24fb144712809c922afff349f4f5 

Geen vernieuwing
Jorge Sampaoli. Roger Schmidt. Jürgen Klinsmann. Ralf Rangnick. Tal van nieuwe, verrassende namen werden na het ontslag van Blind gelinkt aan Oranje. Ruud Gullit en Ten Cate waren ook in beeld. Nu spelen de hoge heren in Zeist tóch weer op safe met een naam die iedereen had kunnen bedenken. Vernieuwing: nul komma nul. 

Verzadiging
Het kan zomaar een wereldrecord zijn: Advocaat was al vijf keer eerder actief bij het Nederlands elftal. Eerst als assistent, twee keer (1992-1994 en 2002-2004) op eigen benen en in 2016 dus kortstondig opnieuw als rechterhand van de bondscoach. De kans op verzadiging lijkt heel erg groot.