'De mensen vinden het schitterend dat ik in een groot voetballand de finale speel'

27 april om 07:44

Marvelous Nakamba weet zich zondag tijdens de bekerfinale in De Kuip gesteund door een hele natie. De 23-jarige middenvelder heeft een heldenstatus verworven in Zimbabwe door met Vitesse tot de finale van de KNVB Beker te reiken.

"De mensen in mijn land vinden het schitterend dat ik met Vitesse in een groot voetballand als Nederland de Cup Final ga spelen. Nederland stond in 2010 in de finale van het WK in ons buurland Zuid-Afrika. Zulke dingen tellen mee", zegt Nakamba in De Telegraaf. "De hele familie, vrienden en kennissen zitten voor de tv. Mijn vader is zo trots dat zijn zoon in de finale staat."

Nakamba stelt zich prettig te voelen onder de vleugels van Vitesse-trainer Henk Fraser. Zijn eigen vader mag dan duizenden kilometers bij hem vandaan zijn, met de oud-Feyenoorder heeft hij een tweede vader in de buurt. "De coach is als een vader voor dit hele elftal. Hij beschermt ons, wijst ons de weg en doet alles voor ons. Zondag moeten wij als spelers het omdraaien. Ik vind dat wij alles voor hem over moeten hebben. Dat verdient hij."

Overigens laat Nakamba in Zimbabwe een villa bouwen voor zijn hele familie. "Dit doe je gewoon voor je ouders. In Afrika is dat normaal. Mijn vader hoeft niet meer te werken, ik zorg nu voor hem. Hij heeft vroeger voor mij gezorgd en mij geholpen."