'Enorm veel spijt' van rookbom bij PSV-Ajax: 'Iemand wees. Zo van: steek eens aan'

27 april om 15:06

De Eindhovenaar die afgelopen zondag tijdens PSV-Ajax een rookbom aanstak en voor veel commotie zorgde in het Philips Stadion, heeft 'enorm veel spijt' van zijn actie. Zijn advocaat Bas Ruijters laat dat weten in gesprek met Omroep Brabant. 

Volgens de 35-jarige verdachte was er absoluut geen sprake van een geplande actie. "Hij geeft aan dat hij wat aan het drinken was met zijn vrouw in het supportershome. Toen hij terugkwam, wees iemand hem op de rookpot. Zo van: steek eens aan", legt Ruijters uit. "Pas daarna kreeg hij mee wat voor commotie er was geweest. Hij had al het nodige gedronken, natuurlijk... Hij heeft enorm veel spijt."

In totaal stonden er veertien rookpotten klaar. Dertien daarvan veroorzaakten een gigantische rookwolk. De verdachte zat volgens zijn advocaat toen niet op de tribune en kreeg de commotie niet mee. Bij terugkeer in het vak stak hij het overgebleven exemplaar aan. Daarna werd hij in de kraag gegrepen. 

"Nu lijkt het of één man verantwoordelijk was voor dat hele rookgordijn, maar dat is dus niet zo", aldus Ruijters. "Ik zat zelf in het stadion en ook op beelden is te zien dat - nadat alles al afgelopen is - er nog een rookpluimpje ergens ontstond. Dit is ook door de politie vastgesteld. Op beeld is vastgelegd dat dit één rookpluim is die eigenlijk losstaat van die min of meer gecoördineerde actie ruim daarvoor."

De 35-jarige verdachte blijft voorlopig nog twee weken vast zitten, zo werd woensdag besloten. PSV kondigde reeds aan hard te zullen optreden tegen alle betrokken.