'Er is geregeld belangstelling van clubs als Ajax, Manchester United, Real Madrid'

29 april om 14:47

AZ staat al jaren bekend als een club waar eigen jeugd floreert. Niet voor niets kregen de Alkmaarders in 2015 én 2016 de Rinus Michels Award, de prijs voor beste jeugdopleiding van Nederland. Jeugdtrainer Koen Stam denkt de sleutel tot het Alkmaarse succes te kennen. 

"Het vertrek van Dirk Scheringa heeft de club aangezet tot meer creativiteit en innovatie. Er zijn geen zakken geld meer om er zomaar drie spelers bij te kopen", legt de oud-prof zaterdag uit in de Volkskrant. 

Talenten uit de AZ-opleiding worden intensief begeleid. "We maken spelers op een trainingskamp weleens 's nachts wakker na drie uur slaap. Dan voelen ze de volgende dag hoe het is om op het veld te staan. Zo snappen ze dat ze op tijd naar bed moeten. Het is ook de wijze van benadering. Tegen mij werd vroeger gezegd: je moet leniger worden. Nu is het: je linkerbeen kan nog beter, hoe kunnen we je daarbij helpen? Dat motiveert veel meer."

Manchester United en Real Madrid
Uiteraard leidt het succes tot interesse van buitenaf. "Voor onze jonge spelers is er geregeld belangstelling van clubs als Ajax, Manchester United, Real Madrid, Borussia Dortmund. Het mooie is dat negen van de tien zeggen: nee, bedankt. Natuurlijk speelt de thuissituatie mee. Maar er is ook de overtuiging dat ze hier een betere speler kunnen worden."