VP Award 2017: Door half Europa begeerde spits debuteert met vijfde plaats

VP Award 2017: Door half Europa begeerde spits debuteert met vijfde plaats

09-05-2017 12:00
5

De stemmen voor de VP Award 2017 zijn geteld en de beste speler van de Eredivisie is bekend. Deze week telt VoetbalPrimeur dagelijks af van de nummer vijf naar de nummer één. We beginnen met de spits die verraste in zijn eerste Eredivisie-jaar en daarmee de vijfde plek in het klassement heeft veroverd: Enes Ünal (FC Twente).

Hoewel de top-drie op een straatlengte voorsprong is geëindigd, was Ünal één van de favorieten bij de bezoekers van VoetbalPrimeur. Mede dankzij een campagne in Enschede en omstreken is de aanvaller de op vier na beste speler van dit Eredivisie-seizoen. Ünal kreeg 681 stemmen (3%) van de in totaal 22722 uitgebrachte stemmen, waardoor hij in de publiekspoll op een gedeelde achtste plaats eindigde. Omdat de VoetbalPrimeur-redactie hem op de vierde plaats zette, is hij opgeteld de nummer vijf en blijft hij na het samenvoegen van de publieks- en redactiestemmen uiteindelijk Samuel Armenteros (Heracles Almelo) en Jens Toornstra (Feyenoord) nipt voor.

Wedden

Meer odds

Mooiste actie(s)
FC Groningen - FC Twente 3-4 (21 augustus 2016)
Op huurbasis bij NAC Breda maakte hij elf doelpunten, maar in de Eredivisie kwam Ünal pas écht los. In zijn allereerste optreden voor Twente was de spits meteen goed voor een hattrick. De manier waarop was indrukwekkend: een krul in de lange hoek, een aanname met de borst en volley én een pegel van afstand.

Conclusie VP
Ünal is waar de Eredivisie wat ons betreft voor staat: een broedplaats voor talent uit binnen- en buitenland, dat de kans krijgt aan het grote werk te ruiken. De negentienjarige spits heeft die kans met beide handen aangegrepen. Met nog één wedstrijd te gaan staat de teller op zeventien doelpunten, twee meer dan bijvoorbeeld leeftijdgenoot Kasper Dolberg (Ajax). Liefst elf keer maakte Ünal de belangrijke openingstreffer. Op dat vlak is hij onovertroffen. Bovendien wist geen enkele Turk zo vaak te scoren in één Eredivisie-seizoen.

Zijn lichte terugval in de wintermaanden (zes Eredivisie-duels op rij zonder doelpunt) werd weggepoetst met zeven doelpunten in de laatste twaalf wedstrijden. Ünal kan al met al kan terugkijken op een uitstekend debuutjaar in de Eredivisie. Interessant is wat hij in de zomer gaat doen. Een langer verblijf bij Twente lijkt uitgesloten om twee redenen: het is onwaarschijnlijk dat Twente een akkoord bereikt met Manchester City over een nieuwe huurperiode én hij wordt begeerd door half Europa, waaronder Borussia Dortmund en SS Lazio. En wellicht ziet Pep Guardiola hem zelfs al geheim City-wapen.