AZ haalt uit op bezoek bij Groningen: finale lonkt voor Alkmaarders

17-05-2017 22:35
43

AZ is heel dicht bij een plek in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer John van den Brom won woensdagavond met liefst 1-4 op bezoek bij FC Groningen.

In de openingsfase was de thuisploeg het meest dreigend. Zo moest AZ-doelman Tim Krul zich inspannen op een kopbal van Alexander Sorloth, terwijl een lekkere uithaal van Oussama Idrissi over het doel vloog. De beste kans was evenwel voor de Alkmaarders. Derrick Luckassen kopte naast, waar de bal eigenlijk tussen de palen had gemoeten.

Groningen kwam met de schrik vrij, maar liet zich op een zomeravond in de Euroborg in slaap sussen. Een poging van Mats Seuntjens was al een waarschuwing, maar op slag van rust sloeg Alireza Jahanbakhsh toe met een vlammend schot. De Iraniër bleef halverwege in de kleedkamer achter voor toptalent Calvin Stengs. In de tweede helft was het eerste grote gevaar opnieuw van de bezoekers. Joris van Overeem schoot echter op de benen van doelman Sergio Padt.

Wout Weghorst had in de 65e minuut meer geluk. De spits ramde raak uit een voorzet van Jonas Svensson, waarmee AZ zich een riante uitgangspositie leek te verschaffen. Het antwoord van Groningen kwam evenwel razendsnel. Binnen de minuut tekende Jesper Drost voor de 1-2, nadat hij de voet wat gelukkig voor zijn voeten had gekregen.

Het leek daarmee weer een wedstrijd te worden, maar dankzij jongeling Stengs en Weghorst begint AZ zondag met een zeer riante marge aan de return in het Afas Stadion. De invaller schoot bekeken raak en Weghorst zorgde vlak voor tijd voor het slotakkoord: 1-4.