Mogelijkheden voor Ajax: In Manchester zien ze hem als grootste gevaar

Mogelijkheden voor Ajax: "In Manchester zien ze hem als grootste gevaar"

22-05-2017 10:00
29

EXCLUSIEF - Met een Kasper Dolberg in vorm maakt Ajax goede kans om Manchester United te verslaan in de finale van de Europa League. Dat stelt Stuart Mathieson, verslaggever van Manchester Evening News in gesprek met VoetbalPrimeur. Volgens hem is de United-verdediging de grootste zwakte en heeft een keuze van manager José Mourinho verkeerd uitgepakt.

Hoe wordt in Engeland tegen Ajax aangekeken?
"Het huidige Ajax doet denken aan het Ajax van midden jaren '90. Met een aantal heel goede, jonge spelers en een paar verstandige aankopen haalden ze toen twee keer de finale van de Champions League. De fans van Manchester United weten dat ze een jong en snel Ajax kunnen verwachten. Ik denk dat er bij hen wel enige sprake is van jaloezie."

Van welk zwakke punt van Manchester United kan Ajax profiteren?
"Het grootste probleem van United is dat de ploeg totaal geen momentum heeft. José Mourinho gaf een maand geleden een plek in de top-vier van de Premier League min of meer op om zich volledig te richten op de Europa League. Daardoor is de ploeg vreselijk wisselvallig geworden. In de competitie is het slecht gegaan en als gevolg daarvan waren ze ook niet goed in de Europa League. Ze moeten nu uit het niets een topwedstrijd spelen. Of ze dat lukt is de vraag. Toegegeven, in de kraker tegen Chelsea (2-0, red.) lieten ze wél zien het te kunnen."

Welke speler is de zwakste schakel bij Manchester United?
"Ik kan niet echt een speler noemen, maar het probleem ligt in de verdediging. Dit seizoen hebben Chris Smalling, Phil Jones, Marcos Rojo en Eric Bailly daar in verschillende duo's gespeeld, met wisselend succes. En hoewel Mourinho heeft gezegd dat Daley Blind geen serieuze optie is voor het centrum, staat hij daar nu wel. Dat zegt eigenlijk alles. Er is geen continuïteit op dat gebied."

Welke Mancunian moet Ajax woensdag vrezen?
"Als Marcus Rashford in staat wordt gesteld om de ruimte achter de verdediging te bespelen, dan is hij een heel gevaarlijk wapen. Hij brengt tegenstanders in de moeilijkheden. Of hij bereikt kan worden is echter de grote vraag. Maar met de juiste assistentie kan Rashford verdedigers verwoesten, ook die van Ajax."

Welke Ajacied wordt het meest gevreesd in Manchester?
"Waarschijnlijk Kasper Dolberg. In Manchester zien ze hem als het grootste gevaar, mede door de crisis bij Manchester United achterin."

Wat gebeurt er bij United als Ajax de Europa League wint?
"Bij een nederlaag in Stockholm kan het eerste seizoen van Mourinho op Old Trafford worden bestempeld als een kleine mislukking. Maar ook als er wél wordt gewonnen zullen de fans niet helemaal tevreden zijn. In Manchester verwacht men grotere prijzen dan de Europa League en League Cup. Mourinho heeft een gok genomen door niet alles op de top-vier te zetten, waardoor er niet meer in zit dan de zesde plaats. Er wordt meer verwacht van een manager van zijn statuur."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)

Lees ook: Gelegenheidsduo, mekkerende Mourinho en uitgeput United: waarom Ajax kan winnen