'Meer investeren, nog meer nadruk op opleiden en incidenteel tussen de top'

'Meer investeren, nog meer nadruk op opleiden en incidenteel tussen de top'

23-05-2017 08:38
29

Edwin van der Sar is van mening dat Ajax nu in de Europa League-finale staat door de weg die het eind 2010 onder leiding van Johan Cruijff is ingeslagen. De oud-doelman dankt zijn huidige baan dan ook aan de eeuwige nummer veertien.

"We zijn vijf, zes jaar geleden begonnen, met nieuwe energie, om Ajax opnieuw uit te vinden", zegt Van der Sar in de Volkskrant. "Meer investeren, nog meer nadruk op opleiden. Presteren in de Champions League is nog een ander verhaal, maar we willen niet meer worden uitgeschakeld bij de laatste 32 van de Europa League. En in de Champions League willen we ons incidenteel tussen de top wringen."

Die nieuwe energie kwam van de Fluwelen Revolutie. "Voetballers in de directie, dat was een insteek. Johan zei dat de universiteit van het voetbal ook de universiteit van het leven is", aldus de voormalig international. "Ik heb met druk leren omgaan, met publieke opinie. We moeten ons proberen te omringen met goede mensen. Ik moet uitgedaagd worden, en geholpen."

"Ik ben geen traditionele directeur. Ik ben een voetballer die op de plek zit van de directeur en die het fantastisch naar de zin heeft om te helpen de club succesvoller te laten zijn", vervolgt Van der Sar, die stelt dat het pijn deed dat Cruijff door de achterdeur verdween. "We wilden het afmaken met de mensen met wie we zijn gestart. Dat lukte niet. Opvattingen botsten. We hebben geprobeerd iedereen op een rij te houden, maar we moesten door."