Europees sprookje voorbij: nerveuze start breekt Ajax op in finale tegen United

Europees sprookje voorbij: nerveuze start breekt Ajax op in finale tegen United

24-05-2017 22:38
199

Het Europese sprookje van Ajax is woensdagavond geëindigd in een teleurstelling. De equipe van coach Peter Bosz slaagde er lange tijd niet in om de schroom van zich af te gooien in het Zweedse Solna. Tegen Manchester United werd met 0-2 verloren.

Vanaf het eerste fluitsignaal leek Ajax bevangen door zenuwen. Manchester United ging daar beter mee om en zette meteen fel druk. De eerste gevaarlijke momenten vonden dan ook plaats voor het Ajax-doel en na achttien minuten sloeg Paul Pogba al toe. Davinson Sánchez veranderde het schot van de Fransman van richting, waardoor André Onana kansloos was.

Ajax was zoekende en kwam maar niet in het spel. Het was oppassen voor de 0-2, maar na 35 minuten kantelde de wedstrijd in Amsterdams voordeel. Bertrand Traoré, een van de betere Ajacieden, drong het strafschopgebied binnen, maar kon net niet schieten. De equipe van Bosz leek vertrouwen op te doen voor de tweede helft, maar kreeg daarin al snel een enorme dreun te verwerken.

Hoewel Ajax fel begon na de pauze, sloeg United razendsnel toe. Henrikh Mkhitaryan troefde uit een hoekschop Joël Veltman af en schoot met een omhaalachtige beweging de 0-2 binnen. Sánchez voorkwam daarna met een geweldige tackle dat Marcus Rashford op weg ging naar de derde Engelse treffer, terwijl Marouna Fellaini in de handen van Onana kopte.

Bosz moest wat doen en bracht David Neres verrassend voor Dolberg en niet veel later loste Donny van de Beek Lasse Schöne af. Traoré schoof daardoor door naar het centrum en was met zijn gepingel nog het meest dreigend. Het compacte United was evenwel in zijn element. Een vrije trap van Ziyech leek uitkomst te kunnen bieden, maar hij mikte in de muur.

De tijd begon te dringen, maar Ajax slaagde er niet in om de Engelse muur te breken. De Europese campagne van de Bosz Babes eindigde daardoor in mineur. Het United van manager José Mourinho bracht een passend eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester én gaat komend seizoen de Champions League in.