Spelersrapport Ajax: zes onvoldoendes, sterke De Ligt beste van het veld

24-05-2017 22:45
38

Ajax is er niet in geslaagd de eerste Europese prijs sinds 1995 te pakken. Manchester United was in de Europa League-finale met 0-2 te sterk. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een teleurstellende avond in Stockholm.

André Onana - 6: Lang was onzeker of hij überhaupt wel zou kunnen keepen, maar zijn 'griepje' bleek een storm in een glas water. Was kansloos bij beide doelpunten en kon zich niet onderscheiden.

Joël Veltman - 6: Hield ook in de laatste wedstrijd van het seizoen Kenny Tete buiten de basis en betaalde het vertrouwen redelijk terug. Haalde ondanks een ongelukkig begin (botsing met Onana) een voldoende.

Davinson Sánchez - 5,5: Aan hem lag het niet in Stockholm. Sánchez greep vooral in de tweede helft enkele keren in als een man, maar was ook een paar keer nonchalant.

Matthijs de Ligt - 7,5: Waar veel medespelers hun niveau niet haalden, was de jongste speler ooit in een Europese finale (17 jaar en 285 dagen) een zekerheidje. De Ligt speelde ijzersterk, met de borst vooruit.

Jaïro Riedewald - 5: Gaf de bal met een ingooi zomaar weg, waarna Manchester United de 0-1 liet aantekenen. Herstelde zich later wel, maar Riedewald was geen waardige vervanger van de geschorste Nick Viergever.

Lasse Schöne - 4,5: Maakt zijn gebrek aan snelheid goed met inzicht, maar het is te weinig om spelers als Paul Pogba te domineren. Maakte in de lucht geen schijn van kans tegen Marouane Fellaini.

Davy Klaassen - 5: Géén goede beurt van de aanvoerder, die mogelijk zijn laatste wedstrijd speelde voor Ajax. Had weinig te vertellen tegen het sterkere middenveld van Manchester United.

Hakim Ziyech - 6: Onzichtbaar in grote delen van de wedstrijd. Probeerde het wel en liet soms ook glimpen van zijn klasse zien, maar het was te weinig om het verschil te kunnen maken.

Bertrand Traoré - 6,5: Was in de eerste helft één van de weinige spelers die een voldoende haalde. Na rust viel ook hij terug. Keert na deze wedstrijd met een kater terug naar Chelsea.

Kasper Dolberg - 3,5: De man die vooraf zo werd gevreesd in Manchester en omstreken, had het niet. Veelzeggend: zijn eerste balcontact was na de openingstreffer van Pogba in de achttiende minuut.

Amin Younes - 4,5: Ongelukkig in z'n acties, geen creativiteit en nooit in de buurt van een doelpunt. Younes werd bovendien vakkundig uit de wedstrijd gespeeld door Antonio Valencia.

Invallers
David Neres - x: Kwam in de 62ste minuut in het veld voor Dolberg, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Donny van de Beek - x: Kwam in de 70ste minuut in het veld voor Lasse Schöne, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Frenkie de Jong - x: Kwam in de 82ste minuut in het veld voor Frenkie de Jong, maar speelde te kort voor een beoordeling.