Wie begint wanneer in Europa: korte vakantie voor Ajax, PSV en Utrecht

Wie begint wanneer in Europa: korte vakantie voor Ajax, PSV en Utrecht

29-05-2017 08:30
42

Feyenoord, Ajax, PSV, Vitesse en FC Utrecht acteren komend seizoen namens Nederland op het Europese toneel. Welke club begint wanneer en hoe ziet de route eruit? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rij.

Feyenoord
We beginnen met de kampioen. Feyenoord plaatst zich als nummer één van de Eredivisie rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Bij de loting zitten de Rotterdammers in pot 4, samen met onder meer AS Roma, RB Leipzig en Besiktas. Een loodzware groep met bijvoorbeeld Real Madrid, Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur is mogelijk.

Voor het seizoen 2018/2019 is Nederland overigens het vaste Champions League-startbewijs kwijt. De loting vindt plaats op 24 augustus in Monaco. De wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld tussen 12 september en 6 december.

Ajax
Omdat Ajax vorige week de Europa League-finale verloor, moeten de Amsterdammers zich snel gaan opmaken voor de derde voorronde van de Champions League. Op vrijdag 14 juli is de loting en de twee wedstrijden worden gespeeld op 25 of 26 juli en 1 of 2 augustus. Ajax zit mede door de goede prestaties van dit jaar bij de geplaatste ploegen.

Steaua Boekarest, Young Boys, OGC Nice, Istanbul Basaksehir en de nummer twee van Griekenland (AEK Athene, Panathinaikos, PAOK Saloniki of Panionios) zijn de mogelijke tegenstanders. Als Ajax zich plaatst voor de play-offs van de Champions League, heeft het eveneens een geplaatste status. Het staat al vast dat Ajax in elk geval Sporting Portugal en Hoffenheim kan treffen in de laatste voorronde.

PSV
Voor PSV begint het seizoen vroeg. De Eindhovenaren, die afgelopen seizoen op de derde plek eindigden in de Eredivisie, beginnen op 27 juli in de derde voorronde van de Europa League. Bij de loting op 14 juli heeft PSV een geplaatste status. Dat is ook het geval als de club zich kwalificeert voor de vierde en laatste voorronde van de Europa League.

Over de mogelijke tegenstanders van PSV is nog niet veel te zeggen. Veel clubs moeten eerst nog de eerste en tweede voorronde doorkomen. Op dit moment zijn alleen Olimpik Donetsk, Dinamo Bucuresti, Universitatea Craiova en Arka Gdynia zeker van een plek in de derde voorronde. In deze fase ontloopt PSV clubs als AC Milan, Zenit Sint-Petersburg, Athletic Bilbao en Everton.

Vitesse en FC Utrecht
De Europese situatie van Vitesse en FC Utrecht is klip en klaar: de bekerwinnaar uit Arnhem begint in de groepsfase van de Europa League, terwijl Utrecht als winnaar van de play-offs al op 13 juli aan de bak moet in de tweede voorronde. De nummer vier van de Eredivisie verliest de geplaatste status als het zich kwalificeert voor de derde voorronde. De kans is groot (5 op 6) dat Utrecht een club treft die is begonnen in de eerste voorronde.

Bron: Bert Kassies