Vijf mogelijke Bosz-opvolgers bij Ajax: interne optie of Amsterdam-lover Tuchel

Vijf mogelijke Bosz-opvolgers bij Ajax: interne optie of Amsterdam-lover Tuchel

02-06-2017 14:20
155

De berichten in Duitsland over een vertrek van coach Peter Bosz naar Borussia Dortmund worden steeds hardnekkiger. Wie zou de geliefde Ajax-coach kunnen opvolgen als hij daadwerkelijk naar de Bundesliga verkast? VoetbalPrimeur zet vijf kandidaten op een rij.

Ajax zal hoe dan ook de met Bosz ingeslagen weg willen voortzetten. Dat betekent aanvallend voetbal met hoge pressing, het spelletje dat de coach na een lange opstartperiode uitstekend tot uitvoering wist te brengen bij de Amsterdammers. Ajax zal bij zijn vertrek dus op zoek moeten naar een trainer die dezelfde filosofie hanteert en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel van dat soort coaches zijn populair bij clubs en zitten dus vast.

Een terugkeer van Frank de Boer lijkt in ieder geval ondenkbaar. Het spel dat De Boer met Ajax speelde staat haaks op de attractieve stijl van Bosz en favoriet onder de fans lijkt de oud-trainer ook niet. Welke vijf opties zouden wel in aanmerking kunnen komen om Bosz eventueel op te volgen?

Erik ten Hag (FC Utrecht)
Een binnenlandse optie en een van de meest getalenteerde coaches binnen de Eredivisie op dit moment. De speelstijl van Ten Hag bij FC Utrecht sluit niet aan op het klassieke Ajax-spel, maar Ten Hag werkt met de middelen die hij heeft en kan zich makkelijk conformeren aan een 4-3-3. Net als Bosz zou Ten Hag ook een opbouwfase nodig hebben om zijn stijl bij Ajax te implementeren, maar de combinatie van aanvallend voetbal en een Duitse winnaarsmentaliteit is een succesfactor gebleken bij FC Utrecht.

Roger Schmidt (clubloos)
Een trainer die exact in de lijn van Bosz werkt. Hoge, agressieve pressing, met een offensieve speelwijze. Schmidt heeft op dit moment geen werk na zijn ontslag bij Bayer Leverkusen en werd ook in verband gebracht met de trainersfunctie bij het Nederlands elftal. De Duitser werd in maart ontslagen bij Leverkusen na een 6-2 afstraffing tegen, jawel, Borussia Dortmund, na twee uitstekende seizoenen te hebben beleefd. Schmidt werkte eerder bij Red Bull Salzburg en speelde met die ploeg ook tegen Ajax in de Europa League.

Marcel Keizer (Jong Ajax)
Een populaire optie onder de fans. Keizer kent de Ajax-stijl, werkt in het Amsterdamse systeem bij Jong Ajax en heeft die ploeg ook uitstekend laten voetballen in de Jupiler League. Zijn voorkeur voor jonge talentvolle voetballers en zijn kennis van de filosofie maakt hem een geschikte kandidaat.

Thomas Tuchel (clubloos)
Van dit lijstje wellicht de minst realistische optie, maar zeker geen ondenkbare. Tuchel zit zonder werk na zijn ontslag bij Borussia Dortmund vanwege strubbelingen binnen de selectie en met de directie. Hij is een moderne trainer zoals Bosz is en is een uitgesproken fan van het Nederlandse voetbal. Onlangs kwam hij nog speciaal over voor het trainerscongres van de KNVB om zijn visie te geven op het Nederlandse voetbal.

Hij was daar bijzonder open over Ajax: "Als ik Ajax nu zie spelen in Europa.. Automatisch heb ik dan verwachtingen. Passievol voetbal, offensieve intenties, een elegante spits. Buitenspelers met snelheid, een nummer tien met een steekpass. Die spirit die het Nederlandse voetbal zo bijzonder maakt zie ik terug in Amsterdam, altijd als ik de stad bezoek met mijn vrouw. En dat doen we vrij vaak. De creativiteit, de openheid van de mensen en de vrijheid. Dat voel ik in Duitsland niet."

Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)
Aad de Mos schoof Vanhaezebrouck meermaals naar voren als kandidaat-trainer voor Ajax en de reden daarvoor is niet gek. Net als bovenstaande trainers past de stijl van Vanhaezebrouck bij het spelletje van Ajax. De Belg presteert uitstekend bij Gent met een derde plek in de Belgische competitie en een achtste finaleplek in de Europa League, waarin het onder meer Tottenham Hotspur uitschakelde.

Wie mis jij nog in dit rijtje? Reageer in de comments!