AS Roma na tijdperk Totti: Italiaanse grootmacht krijgt Eredivisie-tintje

AS Roma na tijdperk Totti: Italiaanse grootmacht krijgt Eredivisie-tintje

28-06-2017 10:00
9

Het wordt even wennen voor de fans van AS Roma. In augustus staat levende legende Francesco Totti voor het eerst sinds 1992 (!) niet meer op de elftalfoto. De Italiaanse werkgever van aanwinsten Héctor Moreno (PSV) en Rick Karsdorp (Feyenoord) ondergaat sowieso een grote metamorfose in de zomer.

Weinig zal hetzelfde zijn in Stadio Olimpico wanneer de Serie A over twee maanden weer van start gaat. Luciano Spalletti is naar trainerskerkhof Internazionale vertrokken. Zijn opvolger luistert naar de naam Eusebio Di Francesco. De 47-jarige coach speelde vier jaar (1997-2001) voor Roma en deed het de afgelopen seizoenen uitstekend met Sassuolo. Aan hem nu de taak om het ongenaakbare Juventus het vuur aan de schenen te leggen met de Giallorossi.

Er wacht Di Francesco (foto onder) een pittige klus in Rome, zoveel is zeker. Dat Roma – net als vrijwel elke andere ploeg uit de Serie A – niet kan opboksen tegen het grote geld uit Engeland, bleek afgelopen week nog maar eens. Mohamed Salah (goed voor 19 goals in 2016/17) werd voor dik veertig miljoen euro verkocht aan Liverpool.

De runner-up van het afgelopen seizoen raakt in de komende weken waarschijnlijk meer dragende krachten kwijt. De sterke verdediger Kostas Manolas maakt vrijwel zeker de overstap naar Zenit Sint-Petersburg. Leandro Paredes, een Argentijns pareltje op het middenveld, staat in de belangstelling van Bayern München. Ook aan internationals Radja Nainggolan en Antonio Rüdiger wordt getrokken.

Transferbrein
Ramón Rodríguez Verdejo, roepnaam Monchi, is door de Amerikaanse leiding van Roma aangetrokken om te bouwen aan een nieuw elftal. Bij Sevilla bewees de Spanjaard vijftien jaar lang dat hij een uitstekend gevoel heeft voor het aantrekken van de juiste spelers. Die reputatie moet transferbrein Monchi nu gaan waarmaken bij de werkgever van Kevin Strootman.

Interessante vraag is of Roma op zoek gaat naar een nieuwe doelman. Arsenal-huurling Wojciech Szczesny deed het de afgelopen twee jaar prima en lijkt nu te vertrekken naar kampioen Juve. De 39-jarige Bogdan Lobont wordt sowieso geen eerste doelman. Mogelijk gaat Di Francesco het proberen met Braziliaans international Alisson, die afgelopen seizoen alleen onder de lat stond tijdens Europese duels. 

De achterhoede van de vice-kampioen komt er totaal anders uit te zien. Roma versterkte zich voor zo’n zes miljoen euro met Moreno. Karsdorp kost de Giallorossi liefst zeventien miljoen. De Oranje-back zal op rechts moeten concurreren met publiekslieveling Alessandro Florenzi.

Huurling Thomas Vermaelen is teruggekeerd naar FC Barcelona en linksback Mário Rui vertrekt volgens Italiaanse media naar SSC Napoli. Jetro Willems zou in beeld zijn als diens opvolger. Di Francesco heeft met Federico Fazio en het Braziliaanse trio Juan Jesus, Bruno Peres en Emerson Palmieri voldoende opties achter de hand. 

Gaat Roma er in slagen om Nainggolan aan zijn contract te houden? De Belgische aanjager wordt al maandenlang gelinkt aan topclubs uit Engeland. Strootman en aanvoerder Daniele De Rossi verlengden eerder dit jaar hun contract. Gerson, een Braziliaans talent dat een jaar geleden vijftien miljoen euro kostte, wacht op zijn kans. De komst van jeugdinternational Lorenzo Pellegrini (Sassuolo) is bijna rond. Hij wordt de vervanger van Paredes. 

In aanvallend opzicht is de spoeling dun. Het verlies van Salah is vanzelfsprekend groot. Met de opbrengst van de Egyptische vedette klopt Roma mogelijk aan bij Spartak Moskou. Quincy Promes wordt al een tijdje in verband gebracht met de Italiaanse topclub. Stephan El Shaarawy en Diego Perotti kunnen op beide flanken uit de voeten. Edin Dzeko – 31 jaar alweer – was afgelopen seizoen goed voor liefst 39 treffers. Een serieuze concurrent heeft de Bosnische goalgetter niet.