Oranje-coach baalt: 'In Spanje komt er toch ook een soort trots bij kijken'

Oranje-coach baalt: 'In Spanje komt er toch ook een soort trots bij kijken'

29-06-2017 08:40
15

Coach Maarten Stekelenburg baalt van het feit dat veel clubs hun spelers niet willen afstaan voor het EK onder 19. Hij mist in Georgië liefst 22 potentiële basiskrachten, onder wie steunpilaren als Justin Kluivert, Rick van Drongelen en Giovanni Troupée.

Het toernooi valt buiten de internationale speelkalender van de FIFA, waardoor clubs niet verplicht zijn om spelers af te staan. "Soms snap ik de keuze van clubs wel", reageert Stekelenburg tegen de NOS. "FC Utrecht bijvoorbeeld speelt op 13 juli al in de voorronde van de Europa League. In andere gevallen denk ik: laat die jongens ervaring opdoen met het nationale team."

Volgens Stekelenburg onderschatten clubs de waarde van het toernooi. "In topsport moet je ook leren winnen. Zo'n EK kan daar onderdeel van zijn. Want je gaat ook naar het toernooi met zo'n ploeg om te winnen." De coach kijkt met enige jaloezie naar Spanje, waar clubs wel verplicht zijn om spelers af te staan. "In Spanje komt er toch ook een soort trots bij kijken. In Nederland is dat anders. Misschien is het goed om daar met elkaar over te praten."

Oranje is op het EK ingedeeld in een poule met Bulgarije, Engeland en Duitsland. Ondanks de vele afmeldingen houdt Stekelenburg vertrouwen. "Ik wil niet spreken van een Oranje B of C. De spelers die er nu wel bij zijn hebben in de voorbereiding ook hun signaal afgegeven. Er staat echt een goed team."