Koeman en Everton strooien al vroeg met geld: de mogelijke Everton XI mét Klaassen

Koeman en Everton strooien al vroeg met geld: de mogelijke Everton XI mét Klaassen

30-06-2017 15:00
2

Sneller dan welke Engelse club dan ook probeert Everton zijn selectie voor volgend seizoen samen te stellen. Manager Ronald Koeman heeft een groot budget gekregen en smijt deze zomer met miljoenen. Hoe gaat het nieuwe Everton, mét Davy Klaassen, eruit zien?

Een jaar geleden, na de aanstelling van Koeman bij Everton, deden er verhalen de ronde over een transferbudget tot wel 150 miljoen euro voor de manager. Het bleef toen ‘slechts’ bij 85 miljoen euro, uitgegeven aan onder meer Yanick Bolasie en Morgan Schneiderlin. Nu is de beer helemaal los op Goodison Park. On-Engels snel is Koeman zijn selectie voor volgend seizoen aan het opbouwen om zo vroeg mogelijk in de voorbereiding de beschikking over een complete groep te hebben.

Het aantal deals dat is afgerond valt nog enigszins mee. Alleen Jordan Pickford (Sunderland) en Davy Klaassen (Ajax) zetten al hun handtekening bij Everton voor een bedrag dat gezamenlijk oploopt tot wel 60 miljoen euro. Slechts een begin, want volgens alle betrouwbare Engelse media zitten er nog twee deals aan te komen: Michael Keane (Burnley) en Sandro Ramirez (Malaga). Centrale verdediger Keane kost dertig miljoen euro en zou op het punt staan bij Everton te tekenen en datzelfde geldt voor spits Sandro, die zes miljoen euro kost. Bij die transfer hoeft alleen het papierwerk nog afgerond te worden.


De eventuele komst van Gylfi Sigurdsson was lang ook een topic bij Everton, maar de laatste dagen is gebleken dat de Swansea City-ster te duur is. De verwachting is nog wel dat Everton een andere spelmaker die ook op de flanken kan spelen gaat aantrekken.

De koopdrang van Everton zo vroeg in de zomer is ook een gevolg van het mogelijke vertrek van twee basisspelers. Romelu Lukaku staat in de belangstelling van grote clubs, al bleef hij een jaar geleden ook bij Everton terwijl een transfer verwacht werd. En Ross Barkley heeft zijn contract op Goodison Park nog altijd niet verlengd en wordt langzaam maar zeker in de verkoop gezet, met Tottenham Hotspur als een van de gegadigden.

Nu de eerste deals zijn afgerond en de volgende transfers in aantocht zijn kunnen we al een aardig beeld schetsen van hoe de ploeg van Koeman, mét Klaassen in het elftal, volgend seizoen eruit gaan zien. Omdat wel duidelijk is dat Everton allebei of één van zijn twee sterren (Lukaku en Barkley) gaat verkopen, gaan we uit van drie scenario's: één waarin beiden vertrekken, één waarin Lukaku blijft en één waarin Barkley blijft.

Everton heeft met Seamus Coleman een uitstekende back in huis, maar de verwachting is dat hij na het oplopen van een vreselijke beenbreuk pas in 2018 weer in actie komt. De twintigjarige Mason Holgate is zijn logische vervanger. Met de komst van Keane zouden de andere posities al ingevuld zijn. Ashley Williams en Leighton Baines kunnen ook op een basisplaats rekenen. Het middenveld zal vermoedelijk bestaan uit Morgan Schneiderlin en Isaac Gueye, met ook Tom Davies die op de deur klopt, en Davy Klaassen als aanvallende middenvelder. Bolasie en Kevin Mirallas zijn samen met Ademola Lookman geschikt voor op de vleugels. Sandro moet de erfenis van Lukaku op zich gaan nemen.

Vertrekt alleen Barkley, dan kan Koeman besluiten met twee spitsen te gaan spelen, met Sandro als hangende spits om Lukaku heen en Bolasie op de vleugels. Klaassen zou dan het gat achter Lukaku en de linkerflank op zich kunnen nemen. De andere namen blijven hetzelfde.

Vertrekt alleen Lukaku, dan kan Klaassen in eenzelfde soort koppel als met Hakim Ziyech een duo op het aanvallende middenveld met Barkley vormen, waarbij Barkley de meest de ideeën heeft en Klaassen de meters maakt en in de rug van Sandro opduikt bij voorzetten van Bolasie.