Tete in flink vernieuwd Lyon: sterrenuitloop voor veel geld, vijf zomeraankopen

Tete in flink vernieuwd Lyon: sterrenuitloop voor veel geld, vijf zomeraankopen

07-07-2017 16:30
18

Kenny Tete heeft het Amsterdamse nest verlaten voor Olympique Lyon. Wat kan de voor vijf miljoen euro van Ajax overgekomen back verwachten bij zijn nieuwe club? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Concurrentie
Tete zal met Rafael moeten strijden om een basisplaats op de rechtsbackpositie bij Lyon. De 26-jarige Braziliaan begint aan zijn derde seizoen bij de Franse club nadat hij in 2015 overkwam van Manchester United, waar hij liefst zeven seizoenen deel uitmaakte van de hoofdmacht. Alleen in het seizoen 2012/13 was hij daar vaak basisspeler was. De 33-jarige Christophe Jallet, de andere rechtsback in de selectie, vertrekt volgens Franse media door de komst van Tete.

Eredivisie-bekenden
In de huidige selectie van Lyon zitten twee spelers met een Nederlandse link: natuurlijk Oranje-international Memphis Depay, sinds januari 2017 speler van de Franse club, maar ook Bertrand Traoré. De voormalig Ajax-huurling kwam deze zomer over van Chelsea.

Transferzaken - nieuwe aanvallers en veel doelpunten ingeleverd
Traoré is tot nu toe het belangrijkste wapenfeit van Olympique Lyon. De Franse club betaalde slechts tien miljoen euro voor de spits met daarbovenop een doorverkooppercentage van vijftien procent. Ook de linksbackpositie is flink versterkt door Lyon deze zomer. Ferland Mendy werd voor vijf miljoen euro gekocht van Le Havre en Marçal kwam voor 4,5 miljoen euro over van Benfica. Lyon haalde ook nog een nieuwe spits met veel potentie: Mariano Diaz kwam voor acht miljoen euro over van Real Madrid.

Die versterkingen waren nodig, want er werden al vier belangrijke spelers weggekocht bij Lyon. Alexandre Lacazette, in de laatste vier seizoenen goed voor 91 competitiegoals, vertrok voor 53 miljoen euro plus bonussen naar Arsenal, Corentin Tolisso tekende voor 41,5 miljoen euro voor Bayern München, Maxime Gonalons verkaste voor 5 miljoen euro naar AS Roma en Mathieu Valbuena werd voor 1,5 miljoen euro verkocht aan Fenerbahçe. Linksback Jordy Gaspar vertrok transfervrij naar AS Monaco.

Voor toekomstige versterkingen ligt de focus vooral op het centrale middenveld, waar Gonalons en Tolisso vertrokken.

Transferinkomsten: 101 miljoen euro
Transferuitgaven: 32,5 miljoen euro

Europa League-finale in eigen stadion
Met Olympique Lyon, dat vorig seizoen op 28 punten achterstand van kampioen AS Monaco vierde werd, gaat Tete in de Europa League spelen. Het wordt een bijzonder jaar voor de Franse club, want de finale van het toernooi wordt in het stadion van Lyon gespeeld. De ploeg zal dus extra gebrand zijn om in die eindstrijd te komen. Vorig seizoen strandde Lyon in de halve finale tegen Ajax. Voor deze editie zijn de Fransen al verzekerd van een plek in de groepsfase.

Formatie en sterspelers
Lyon speelde afgelopen seizoen in een 4-3-3-formatie met een diepe tien in de persoon van Nabil Fekir in de rug van Lacazette. In het nieuwe seizoen zal Mariano vermoedelijk een kans in de spits krijgen en Traoré waarschijnlijk als rechtsbuiten ingezet worden, met Memphis aan de linkerkant en Maxwel Cornet als groot talent achter de hand. Sergi Darder en Jordan Ferri zijn, zolang er nog geen nieuwe middenvelder zijn gekocht, de aangewezen personen om het middenveld te bezetten, terwijl ook het grote talent Lucas Tousart aanklopt.

In de defensie heeft Lyon de keuze uit de grote talenten Emanuel Mammana (21) en Mouctar Diakhaby (20) in het hart van de verdediging en de meer gelouterde opties Nicolas N'Kolou (27) en Mapou Yanga-Mbiwa (28), waarvan Diakhaby en Yanga vorig seizoen het vaakst speelden. Links zijn er op dit moment liefst vier opties: Marcál, Maciej Rybus, Jeremy Morel en Ferland Mendy. Rechts gaat Tete met Rafael uitmaken wie de back wordt. Op de goal is Anthony Lopes zeker van zijn plek.