Ik wil gewoon alle wedstrijden spelen. Ik wil vaste basisspeler van PSV worden

"Ik wil gewoon alle wedstrijden spelen. Ik wil vaste basisspeler van PSV worden"

12-07-2017 06:30
58

"Zwaar? Ach, hoort erbij", zegt Jorrit Hendrix na vier loodzware trainingsuren op het sportcomplex van het plaatselijke FC Bagnes. In Zwitserland bereidt PSV zich voor op een seizoen waarin de beloofde beterschap waargemaakt moet worden. Ook Hendrix hoopt op beterschap, als team maar ook persoonlijk.

Emile van de Sande
BAGNES

De 22-jarige jongen van de club is duidelijk wat betreft zijn ambities voor de komende jaargang. "Ik wil gewoon alle wedstrijden spelen. Verder laat ik het op me af komen. Ik wil vaste basisspeler van PSV worden", zegt Hendrix tegen VoetbalPrimeur.

Met Andrés Guardado zag Hendrix eerder deze maand zijn grote concurrent op het PSV-middenveld vertrekken. "Er is inderdaad een directe concurrent vertrokken. Iedereen weet wel wat dat betekent. Maar het is niet per se zo dat er een plek voor mij vrijkomt."

Waar Guardado PSV verlaat voor een avontuur in Spanje, maakt Marcel Brands er geen geheim van dat hij met man en macht Chelsea-middenvelder Marco van Ginkel probeert los te weken bij de kampioen van Engeland. Hendrix hoopt dat dat lukt. "Marco is de afgelopen seizoenen een versterking gebleken voor ons. Hij heeft veel goals gemaakt, dus dat zou een welkome versterking zijn."

Tekst gaat verder onder foto

Afgelopen winter kwam Van Ginkel al op huurbasis naar Eindhoven. Dat maakte de situatie destijds niet makkelijker voor Hendrix, die openlijk uitsprak te balen van zijn situatie. "Ik baalde ervan dat ik toen niet meer speelde, niet per se van zijn komst. Het is een prima kerel, ik kan het goed met hem vinden. Het is gewoon normaal dat er concurrentie is. Als je niet speelt, moet je er zélf alles aan doen om wel te mogen spelen", aldus een realistische Hendrix.

Al jaren hikt de Limburger tegen de basisploeg van Phillip Cocu aan. De afgelopen twee seizoenen had hij enkele periodes een vaste plek op het middenveld, maar blessures en hevige concurrentie zorgden ervoor dat hij sinds 2013 nooit een heel seizoen basisklant was bij het eerste elftal. Nochtans speelde Hendrix al meer dan honderd wedstrijden in het rood-witte tricot. "Dit wordt mijn vijfde seizoen in het eerste elftal en ook mijn vijfde seizoen onder dezelfde trainer. Ik weet dus wat de manier van werken is."

Tekst gaat verder onder tweet

"Het is duidelijk wat er gevraagd wordt en wat we met elkaar willen. Daar kan ik samen met de jongens die hier ook al wat langer lopen wel wat extra’s in betekenen. Ik wil het niet per se een leidersrol noemen, maar als je weet wat er gevraagd wordt, kan je dat ook makkelijker overbrengen op andere jongens", stelt Hendrix.

Die 106 officiële wedstrijden voor de hoofdmacht van PSV zijn aardig, maar als het aan Hendrix ligt is nu het moment aangebroken dat hij een vaste plek in de équipe van Cocu krijgt. "Ik heb al gesprekken gehad met de trainer over mijn rol, maar wat er besproken is laat ik tussen ons. Of ik dit seizoen een basisplek heb, moeten we afwachten. Maar ik heb er veel vertrouwen in."