Van Oostveen: 'Politie belde dat mijn gezin beter op andere plek kon verblijven'

12 juli 2017 om 08:14

Een van de zaken die Bert van Oostveen beter had willen doen in zijn tijd als directeur betaald voetbal bij de KNVB is de communicatie in 'dat verschrikkelijke laatste jaar'. Hij doelt daarbij vooral op 'het dossier FC Twente'.

Tijdens de financiële chaos bij die club zei Van Oostveen dat 'het lijk niet alleen al voor de kist ligt, maar de begrafenis al is besteld'. Vervolgens zei de directeur ook dat alleen 'Houdini en Hans Klok FC Twente nog kunnen redden'. Dat kwam hem op heel veel kritiek te staan. "Ik sta voor wat ik zeg. Achteraf gezien had ik beter de woordvoerders van de KNVB het woord kunnen laten doen in deze zaak", vindt Van Oostveen nu in een groot interview met Voetbal International. "Aan de andere kant: de licentiecommissie gaat over dit soort zaken, maar als directeur betaald voetbal ben je wel verantwoordelijk voor de voortgang van de competitie. Vandaar dat ik me erover uitsprak in de periode dat er een club dreigde weg te vallen."

"Terwijl ze dat zeer reële gevaar publicitair ontkenden. Ik ergerde me zeer aan de mate waarop er bij Twente verstoppertje werd gespeeld. Er lag een glashelder rapport: het was geen vijf voor twaalf, het was twee over twaalf. Terwijl de club in doodsnood was, dacht Twente het op te lossen met een ander bestuurdertje links en een ander directeurtje rechts. Ik zag het als mijn plicht vanuit algemeen belang de noodklok te luiden. Over de woordkeuze valt natuurlijk te twisten. In de politiek, het bedrijfsleven, het voetbal: overal zie je steeds vaker woordvoerders het woord doen. Dat had ik in dit geval beter ook kunnen doen. Dan had ik in die periode een veel leuker leven gehad."

Daarmee doelt Van Oostveen op bedreigingen, waarvan de impact groot was. "Op je hele gezin. Je leven wordt anders. Paranoia is niet het juiste woord, je wordt behoedzamer. Ik lette goed op wat er om me heen gebeurde: word ik achtervolgd in de auto, loopt er iemand achter me aan op straat? Je zit met de vraag wie er achter de anonieme telefoontjes zit die je krijgt. Het dieptepunt was toen ik voor mijn werk in het buitenland zat en werd gebeld door de politie. Ze zeiden dat mijn vrouw en kinderen beter even op een andere plek dan thuis konden verblijven. Dat wil je liever niet meemaken", besluit hij tegen Voetbal International.