AZ verdient miljoenen en geeft jeugd kans: de nieuwe tactiek en XI van Alkmaarders

AZ verdient miljoenen en geeft jeugd kans: de nieuwe tactiek en XI van Alkmaarders

22-07-2017 12:30
48

Miljoenen verdienen, zelf geen cent uitgeven en jeugd laten doorstromen. Het beleid van AZ voor het komende jaar tekent zich af tijdens deze transferperiode. VoetbalPrimeur kijkt naar wat de Alkmaarders van plan zijn voor het aanstaande Eredivisie-seizoen.

Nieuwe tactiek
In Voetbal International laat Van den Brom deze week weten komend seizoen een andere tactiek te willen testen. De nummer tien-positie wordt ingeruild voor de nummer zes-positie met twee diepgaande middenvelders daarvoor. In andere woorden: de punt naar voren wordt een punt naar achteren. In dat licht is de komst van Marko Vejinovic ook heel logisch. De van Feyenoord gehuurde middenvelder was vroeger een 10, maar is tegenwoordig meer een spelverdeler op het controlerende middenveld.

Van den Brom overweegt van tactiek te wijzigen omdat hij afgelopen seizoen er niet in slaagde met AZ het beloofde, attractieve voetbal te spelen. In Voetbal International legt de coach uit: "We trainen nu specifiek op dieper en attractiever spel. We willen sneller vooruit. Als je een tegenstander wilt verrassen, zal je gevarieerd en gedurfd moeten aanvallen. Met lopende spelers achter de laatste lijn van de tegenstander, met het snel inspelen van de spits of de mensen daar dichtbij, met inidividuele acties aan de zijkanten, met opkomende backs."

Het transferbeleid
AZ is opvallend stil op de transfermarkt deze zomer en dat is allemaal het gevolg van het beleid van de Alkmaarders om de vele grote talenten uit de jeugd een kans te laten geven. Kort gezegd komt het transferbeleid van de club deze zomer neer op het verkopen van enkele dragende krachten, verder alle overbodige spelers proberen te slijten en vervolgens jongelingen de kans geven een basisplaats te veroveren.

AZ haalde deze zomer twee spelers: Vejinovic wordt gehuurd van Feyenoord en Marco Bizot kwam transfervrij over van RC Genk. Kosten aan transfersommen: 0 euro. De Alkmaarders namen afscheid van Mattias Johansson (transfervrij), Fernando Lewis (transfervrij) en Tim Krul (einde huur) en verkochten de belangrijke basisspelers Ridgeciano Haps (6 miljoen euro) en Derrick Luckassen (5 miljoen euro) aan respectievelijk Feyenoord en PSV.

Er gaan nog veel spelers de komende weken weg bij AZ: Illias Bel Hassani, Ben Rienstra, Sergio Rochet, Muamer Tankovic en Jop van der Linden hebben weinig perspectief op speelkansen en mogen dus vertrekken bij de club. Al die spelers bij elkaar leveren AZ een flink bedrag op, genoeg geld om naar vervangers op zoek te gaan. Maar de club heeft al snel laten helemaal niet de transfermarkt op te willen.

De centrale verdediging is zo goed bezet dat een opvolger voor Luckassen niet nodig is en jeugdspeler Thomas Ouwejan is door Van den Brom aangewezen als de opvolger van Haps. Voor de vertrokken Johansson werd in januari al een opvolger gehaald: Jonas Svensson. De posities van de andere vertrekkende spelers zijn of worden ingevuld door talenten uit de geprezen AZ-academie.

In principe is AZ dus nu al klaar op de transfermarkt. Afhankelijk van welke speelwijze de club gaat spelen gaat de club mogelijk nog wel op zoek naar een middenvelder. "Zodat we het kunnen invullen op de manier die we voor ogen hebben", zegt Van den Brom in VI. Onlangs werd Rosenborg-middenvelder Frederik Midtsjo aan een transfer naar Alkmaar gelinkt.

Opstelling
Na de komst van Bizot en Vejinovic, het vertrek van een aantal belangrijke en veel overbodige spelers en het doorschuiven van talenten als Calvin Stengs, Ouwejan, Myron Boadu, Guus Til en Jeremy Helmer, gaat de basisopstelling van AZ er vermoedelijk zo uitzien: