Ajax weet crisis te voorkomen met broodnodige thuisoverwinning tegen Groningen

20-08-2017 16:20
130

Ajax heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken. Dankzij goals van Klaas-Jan Huntelaar (voor rust), Hakim Ziyech en Lasse Schöne (na rust) wonnen de Amsterdammers zondagmiddag met 3-1 van FC Groningen. De goals van Schöne en FC Groningen-aanvaller Oussama Idrissi waren van grote schoonheid.

Ajax was in de eerste helft zéér dominant in eigen huis. Na 45 minuten had de ploeg van trainer Marcel Keizer meer dan 70 procent balbezit. Er ging ook veel fout. De voorzetten van Joël Veltman en vooral Mitchell Dijks waren vaak niet zuiver.

De eerste en enige treffer van de eerste 45 minuten kwam op naam van Huntelaar, die van Keizer de voorkeur had gekregen boven Kasper Dolberg. Op aangeven van Ziyech kopte de routinier mooi raak.

Na de pauze werd het razendsnel 2-0. Ditmaal haalde Ziyech zélf de trekker over. Vaclav Cerny - in de basis omdat Amin Younes ziek was - legde de bal af op de Marokkaanse spelmaker en met links schoot Ziyech prima raak.

Ajax zat op rozen en kreeg ook meerdere kansen op de allesbeslissende 3-0. Het leek in de slotfase nog even spannend te worden toen Idrissi op zéér fraaie wijze voor de aansluitingstreffer tekende.

De Groningse euforie was echter van korte duur. Schöne, in de 77e minuut ingevallen, speelde zichzelf mooi vrij en knalde de bal met rechts snoeihard in het dak van het doel. Doelman Sergio Padt stond erbij en keek ernaar. Met de eerste competitiezege op zak kan Ajax nu toewerken naar donderdagavond. Dan werken de Amsterdammers de cruciale Europa League-retuirn tegen Rosenborg af in Noorwegen.