Wat te doen met het megabod op Dolberg: de afwegingen van Overmars

Wat te doen met het megabod op Dolberg: de afwegingen van Overmars

23-08-2017 11:30
86

Marc Overmars afgelopen vrijdag: "Wij laten niemand meer gaan". De directeur spelersbeleid wordt nu op de proef gesteld door het bod van AS Monaco op Kasper Dolberg. Wat spookt er in het hoofd van Overmars rond? Een lijstje met voor en tegens.

Waarom Ajax Dolberg moet verkopen

Kapitaalvernietiging | Een bod van vijftig of zestig miljoen euro afslaan op een spits die pas een jaar in de A-selectie zit is bedrijfsmatig moeilijk uit te leggen. Davinson Sánchez was een heel seizoen top, Dolberg absoluut niet. Het is geen uitgemaakte zaak dat hij Europese top wordt. Stel: Ajax plaatst zich niet voor de Europa League, Dolberg draait dit seizoen een minder seizoen en zit de helft van de tijd op de bank, dan is hij volgende zomer nog niet de helft waard.

Perfecte back-up | Ajax heeft met Klaas-Jan Huntelaar de vervanger van Dolberg in huis. Het is al de vraag of Huntelaar minder goed is en als hij dat al is, scheelt het niet veel. Met Siem de Jong haalt Ajax bovendien een speler in huis die als de nood aan de man is ook op negen kan spelen. Tel daar de talentvolle Kaj Sierhuis in de jeugd bij op en de positie is prima bezet. En Mateo Cassierra dan? Die maakt de laatste weken zelfs geen deel meer uit van de wedstrijdselectie van Marcel Keizer en lijkt uit beeld.

Wil van de speler | Als Dolberg zelf de transfer wil maken. Achter de schermen is de entourage van Dolberg ongetwijfeld op de hoogte gesteld van het aanstaande bod. Als zij toen zouden hebben gezegd: 'heeft geen zin, hij blijft bij Ajax', had Monaco zich de moeite kunnen besparen. Het lijkt er dus op dat Dolberg Monaco niet uitsluit.

Waarom Ajax Dolberg moet behouden:

Onvervangbaar | Hoeveel geld je ook krijgt, een voor Ajax haalbare spits van het niveau Dolberg vind je niet snel. Daarin zijn de transfersommen geen probleem (meer), maar de salarissen zijn dat wel. Ajax hanteerde altijd een salarisplafond van een miljoen, maar had vorig jaar al door dat het misschien tijd werd dit op te hogen. Voor vervangers van het niveau Dolberg is anderhalf miljoen een schijntje. Natuurlijk is Huntelaar er al, maar van hem kun je op 34-jarige leeftijd niet verwachten dat hij een heel seizoen fit blijft. 

Ontwikkeling | Dolberg maakt pas één seizoen onderdeel uit van de A-selectie en kan alleen nog maar beter worden. Dat hij wisselvallig is, is kijkend naar de korte periode dat hij in het eerste van Ajax staat, volkomen logisch. De stift in De Kuip, de magnifieke goal in Lyon: dat Dolberg klasse heeft, staat als een paal boven water.

Tekst gaat verder onder video


Kaalslag |
Wéér vertrekt er kwaliteit. Na de exit van Bosz, Klaassen, Tete, Riedewald en Sánchez zou dat een nieuwe dreun zijn. Ajax is in dat geval geen schim meer van het team dat drie maanden geleden in de Europa League-finale stond. De club predikt dat 'het kapitaal op het veld moet staan', maar handelt daar in werkelijkheid niet naar. 

Geloofwaardigheid | Om je eigen geloofwaardigheid te behouden. 'Niet te koop' en 'er vertrekt niemand meer' is de afgelopen weken al gezegd door Overmars. Als hij nu ook nog Dolberg laat vertrekken, is hij geen knip voor de neus meer waard. 

Rust in de selectie | Hoe reageren steunpilaren als Onana en Ziyech op een nieuwe klap op de transfermarkt? De zomer van 2017 is er voor Ajax vooralsnog één om heel snel te vergeten.

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur)