Real Madrid heeft clausules van één miljard (!); Dembélé is duurder dan Messi

Real Madrid heeft clausules van één miljard (!); Dembélé is duurder dan Messi

25-08-2017 17:45
45

Een hoge vastgestelde afkoopsom in het contract - hoe hoger hoe beter - was altijd bedoeld om te voorkomen dat een speler zomaar weggekocht zou kunnen worden. Maar na de PSG-deal van Neymar (222 miljoen euro) is geen ster meer veilig. Welke voetballers hebben eigenlijk de hoogste transferclausules in hun contract?

Bij Spaanse clubs is een verplichte vastgestelde afkoopsom in het contract de normaalste zaak van de wereld. Voor sterren als Cristiano Ronaldo en Gareth Bale wordt de lat zo hoog gelegd dat clubs eigenlijk geen kans maken om, zonder in onderhandeling te treden met Real Madrid, de speler weg te kopen. Ook bij FC Barcelona worden torenhoge clausules in de contracten opgenomen. Vrijdag nog werd Ousmane Dembélé de speler met de hoogste afkoopsom in de Barça-selectie: 400 miljoen euro.

Deze clausules worden zeker niet alleen in het geval van grote sterren in contracten opgenomen. De vastgestelde afkoopsom van Barcelona-doelman Jasper Cillessen is bijvoorbeeld 60 miljoen euro. De blessuregevoelige Thomas Vermaelen heeft een bedrag van 80 miljoen euro in zijn contract staan. Het is echter Real Madrid, war Martin Odegaard opvallend genoeg een vrij lage afkoopsom van 10 miljoen euro heeft, dat de hoogste bedragen opneemt in de verbintenissen. VoetbalPrimeur zet de hoogste vastgestelde afkoopsommen in het voetbal op een rij.

1. Cristiano Ronaldo - Real Madrid (1 miljard euro)
1. Karim Benzema - Real Madrid (1 miljard euro)
3. Isco - Real Madrid (700 miljoen euro)
4. Gareth Bale - Real Madrid (500 miljoen euro)
4. Luka Modric - Real Madrid (500 miljoen euro)
6. Ousmane Dembélé - FC Barcelona (400 miljoen euro)
7. Lionel Messi - FC Barcelona (300 miljoen euro)
7. Toni Kroos - Real Madrid (300 miljoen euro
9. Luis Suárez - FC Barcelona (200 miljoen euro)
9. Andrés Iniesta - FC Barcelona (200 miljoen euro)
9. Gerard Piqué - FC Barcelona (200 miljoen euro)
9. Sergio Busquets - FC Barcelona (200 miljoen euro)
9. Casemiro - Real Madrid (200 miljoen euro)
9. Sergio Ramos - Real Madrid (200 miljoen euro)

In dit lijstje zal Marco Asensio binnenkort ook verschijnen. Real Madrid wil in zijn nieuwe contract een clausule van 500 miljoen euro op laten nemen. Het doel van de Spaanse grootmachten is om met het aanzienlijk verhogen van de bedragen een nieuw Neymar-scenario te voorkomen. Maar met het tempo waarin de transfersommen op dit moment stijgen in het voetbal, zijn de afspraken in de contracten van spelers als Lionel Messi en wellicht zelfs Asensio, Modric en Bale in de toekomst ook niet meer zo 'veilig'.