Cocu tovert konijn uit de hoge hoed: Nu hoor je mij zeker niet klagen

Cocu tovert konijn uit de hoge hoed: "Nu hoor je mij zeker niet klagen"

27-08-2017 23:10
35

De nood is aan de man bij PSV en dus speelt sinds enkele weken een aanvallend ingestelde middenvelder op de linksbackpositie. Het blijkt een gouden greep van trainer Phillip Cocu: Kenneth Paal verrast vriend en vijand op zijn nieuwe positie. VoetbalPrimeur sprak Paal na afloop van PSV – Roda JC (2-0).

Emile van de Sande
EINDHOVEN

Tijdens de eerste competitiewedstrijd (thuis tegen AZ) debuteerde Paal als invaller voor de ondermaats spelende Joshua Brenet. In de voorbereiding op het seizoen speelde het twintigjarige jeugdproduct al even op de linksbackpositie en dat deed hij naar behoren. Zondag was hij tegen de Limburgers een van de beste PSV'ers. Dat is opvallend en daarom des te knapper.

Kenneth, hoe komt een aanvallende middenvelder terecht op de linksbackpositie?
Paal: "Dat was de keuze van de trainer, in de voorbereiding speelde ik een aantal keer linksback. Als ik de kans krijg bij PSV 1 als jonge jongen ga ik echt niet zeuren over de positie. Als ik de kans krijg als linksback, ga ik ook daar vol voor mijn kans. Nu ik op linksback mijn minuten mag maken, hoor je mij zeker niet klagen. Ik wil hier nu mijn plekje veroveren en dan hoop ik ooit terug te keren op het middenveld."

"Ik ben een aanvallend ingestelde speler en normaal gesproken speel ik op het middenveld. Maar ik heb veel met de trainer gesproken. Hij heeft me verteld dat ik mijn kansen voorlopig krijg als back, dus dat ik me nu op het verdedigen moet focussen."

Hoe bevalt het als linksback?
"Lekker. In het begin was het wel even schakelen om in de verdediging te staan. Maar nu ik er eenmaal speel, vind ik het wel lekker. Verdedigen is nooit echt mijn kwaliteit geweest, dus ik heb er wel eens aan gedacht of ik dit zou kunnen. Maar nu ik me meer op het verdedigen focus, lukt het negen van de tien keer wel."

Vandaag stond je tegenover Mikhail Rosheuvel, die heb je behoorlijk onschadelijk weten te maken. Hoe heb jij de voorbereid op zo'n snelle buitenspeler?
"Ik wist van tevoren inderdaad al dat Rosheuvel een hele snelle speler is. Daar heb ik met de trainer over gesproken. Hij vertelde me dat ik ervoor moest zorgen dat hij niet op snelheid kon komen. Dat is redelijk goed gelukt denk ik. Ik zat er een aantal keer goed op, waardoor hij geen snelheid kon maken. Zo kon ik ook een aantal keer de bal onderscheppen. Zo heb je voor elke buitenspeler een andere manier van verdedigen."

Op welke manier probeer jij je die linksbackpositie eigen te maken?
"Ik krijg veel tips van medespelers en trainers. Zelf probeer ik op de training ook veel uit. De ene keer verdedig ik op een bepaalde manier en denk ik: dat vind ik lekker, soms merk je dat iets minder goed werkt. Zo kan je je eigen manier van verdedigen ontwikkelen, denk ik. Dat gaat steeds beter, maar ik ben er nog niet."

"Ik praat veel met de assistent-trainers. Maar de centrale verdedigers coachen me ook heel veel. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: je kan hem nu beter naar buiten dwingen, want daar geef ik rugdekking. Op die manier word ik goed geholpen."

Kijk je ook veel naar je concurrenten, zoals Joshua Brenet?
"Ja, zeker. Hij is een hele snelle verdediger, hij kan met zijn snelheid heel veel herstellen. Ik leer ook veel van hem, door te kijken maar ook door met hem te praten. Ik ben goed bevriend met Joshua, dus ik praat ook buiten het voetbal om veel met hem. Over de wissel bij PSV-AZ heb ik hem niet gesproken. Maar onze verstandhouding is niet veranderd door dat moment of iets dergelijks. We zijn normaal gebleven tegen elkaar. Het is een gezonde concurrentiestrijd."