Weergaloze Ziyech steelt de show en leidt Marokko bij rentree naar ruime zege

Weergaloze Ziyech steelt de show en leidt Marokko bij rentree naar ruime zege

02-09-2017 00:00
56

Een ontketende Hakim Ziyech heeft Marokko vrijdagavond naar een ruime 6-0 zege op Mali geleid. De Ajacied, die zijn rentree maakte, scoorde twee keer en gaf ook nog eens een assist. Invaller Mimoun Mahi kende een droomdebuut.

Ziyech zat in oktober 2016 voor het laatst bij de selectie van Marokko. Een conflict met bondscoach Hervé Renard zorgde daarna voor een lange absentie, maar een verzoeningsgesprek bood deze zomer uitkomst. Tegen Mali begon de middenvelder meteen in de basis, naast onder meer Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat en Mbark Boussoufa.

Ziyech groeide uit tot de absolute uitblinker. In de negentiende minuut werd Ziyech neergehaald in het strafschopgebied, waarna hij het buitenkansje vanaf elf meter zelf verzilverde: 1-0. De 2-0 volgde acht minuten later. Ziyech speelde El Ahmadi knap vrij, waarna de Feyenoord-aanvoerder op eveneens fraaie wijze spits Khalid Boutaib op maat bediende. Na de pauze leek Ziyech al snel zijn tweede te maken, maar de Malinese doelman greep in.

Nadat Bakaye Dibassy bij Mali zijn tweede gele kaart pakte, kwam de 3-0 van de Ajacied er alsnog en die was wonderschoon. Na een combinatie met Amrabat kapte hij zijn tegenstander uit om vanuit een moeilijke hoek binnen te schieten. Daarmee was de koek nog niet op, want na een tweede rode kaart voor Mali gaf Ziyech de assist bij de 4-0 van Aschraf Hakimi. Faycal Fajr tekende voor de 5-0, waarna het slotakkoord voor een Eredivisie-speler was. Mahi maakte tien minuten voor tijd zijn debuut en luisterde dat op met de 6-0 op aangeven van Boussoufa. 

Marokko staat na drie wedstrijden eerste in Groep C met vijf punten na drie duels. Gabon kan zaterdag echter op gelijke hoogte komen bij winst op Ivoorkust. Wanneer Ivoorkust wint, is dat land de nieuwe koploper.