Wat verdient Mbappé: Franse geldkraan gaat volgend jaar volledig open

Wat verdient Mbappé: Franse geldkraan gaat volgend jaar volledig open

08-09-2017 11:30
16

Hij was na Neymar de meest besproken voetballer van de afgelopen transferperiode: Kylian Mbappé. Paris Saint-Germain nam hem vorige week officieel over van AS Monaco. Maar hoeveel gaat de 18-jarige Fransman eigenlijk verdienen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Mbappé mag zich sinds vorige week speler van PSG noemen. De Franse grootmacht huurt hem voor één seizoen en heeft dan de verplichte optie om hem voor 180 miljoen euro, waarvan 35 miljoen aan bonussen, definitief over te nemen. Door die transfersom is Mbappé de op één na duurste voetballer ter wereld, na zijn nieuwe PSG-maatje Neymar (222 miljoen). Hij is wel de duurste tiener ter wereld. Manchester United-aanvaller Anthony Martial (50 miljoen exclusief bonussen), nota bene óók afkomstig van Monaco, droeg die titel de afgelopen twee jaar.

Salaris
Wat voor effect heeft zijn megatransfer naar PSG op de jaarlijkse inkomsten van Mbappé? Op korte termijn niet zo gek veel. Omdat PSG de Franse sensatie eerst een jaar huurt, verandert er in principe niets aan het salaris. Mbappé blijft zijn 'Monaco-loon' opstrijken: 85.000 euro bruto per maand, omgerekend ruim 1 miljoen euro bruto per jaar. Het begeleidingsteam van Mbappé zal echter ook niet op het achterhoofd zijn gevallen en bij de deal een goede prijsafspraak hebben gemaakt.

Na één seizoen in Parijs gaat de geldkraan open voor Mbappé. In Franse media wordt aangenomen dat hij netto rond de 15 miljoen euro gaat verdienen. Dat maakt Mbappé na Neymar, die liefst 31 miljoen toucheert, de op één best betaalde speler van PSG. Ter vergelijking: wereldwijd strijken alleen Ezequiel Lavezzi, Carlos Tévez, Oscar (allemaal in China) en Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en dus Neymar een hoger salaris op. AC Milan-doelman Gianluigi Donnarumma is nu nog de best betaalde tiener met een jaarwedde van 6 miljoen euro. Op 18-jarige leeftijd verdiende Messi 3 miljoen per jaar en Neymar 'slechts' 1,3 miljoen.

 

@neymarjr

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe29) op

Sponsors
Omdat Mbappé pas driekwart jaar écht in het middelpunt van de aandacht staat, heeft hij nog geen grote sponsordeals op zak. Door de internationale uitstraling van PSG, met veel invloed in het Midden-Oosten, is dat echter een kwestie van tijd. Op dit moment is het alleen publiekelijk bekend dat Nike een overeenkomst heeft met Mbappé. Dat gebeurde enkele jaren geleden al. Vreemd is dat niet, want het Amerikaanse sportmerk legt wel vaker kinderen die uitblinken in hun sport vast. Onlangs tekende Shane Kluivert (9) nog een contract.

Hoeveel Nike betaalt voor de overeenkomst met Mbappé is niet bekend, maar dit jaar probeerde Adidas de international nog weg te kapen. De Duitse concurrent van Nike legde Mbappé een langlopend contract ter waarde van 5 miljoen euro per seizoen voor, maar van een deal kwam het niet. Ter vergelijking: Paul Pogba incasseert 'slechts' 4 miljoen per jaar bij Adidas.

Zijn snel groeiende fanbases op Instagram (2,9 miljoen volgers), Facebook (39.000 likes) en Twitter (410.000 volgers) maakt Mbappé alleen maar interessanter. Let wel: hij is nog altijd maar 18 jaar oud. Twee jaar geleden haalde hij zijn diploma op de middelbare school en vorig seizoen werd hij nog naar de Monaco-training gereden door zijn moeder Fayza. Mbappé heeft zelf geen rijbewijs, omdat het naar eigen zeggen deze zomer 'een beetje ingewikkeld' werd.