Gratis af te halen: sterk Eredivisie-elftal koerst af op transfervrije status

Gratis af te halen: sterk Eredivisie-elftal koerst af op transfervrije status

25-09-2017 13:00
48

De transferperiode is inmiddels vier weken achter de rug, maar dat betekent niet dat technisch directeurs als Martin van Geel, Marc Overmars en Marcel Brands op hun lauweren kunnen rusten. De contracten van een groot aantal Eredivisie-spelers lopen na dit seizoen af. Als er niet wordt verlengd, lopen zij gratis de deur uit.

Eredivisie-clubs hebben tot 30 juni 2018 om aflopende contracten te verlengen, maar zullen al eerder in actie moeten komen om hun beste spelers binnenboord te houden. Vanaf 1 januari 2018 mogen geïnteresseerde clubs hun favoriete spelers officieel benaderen én vastleggen voor het nieuwe seizoen. VoetbalPrimeur zet tien spelers op een rij die op dit moment niets kosten.

Kostas Lamprou (Ajax, 26)
Lamprou zette op 1 augustus zijn handtekening onder een éénjarig contract, zonder optie tot koop. De vraag is of hij langer dan één seizoen bij Ajax blijft. Hij is in Amsterdam de derde doelman en heeft in principe geen uitzicht op speelminuten in de hoofdmacht, omdat hij André Onana en Benjamin van Leer voor zich moet dulden.

Hidde ter Avest (FC Twente, 20)
Ter Avest heeft op twintigjarige leeftijd al 74 Eredivisie-wedstrijden in de benen én Twente heeft de eenzijdige optie om zijn contract met een jaar te verlengen. Toch is een nieuwe overeenkomst géén simpele optelsom. De rechtsback is de laatste speler binnen de selectie met een contract uit de tijd van Joop Munsterman. Als Twente de optie licht, zal Ter Avest fors boven het nieuwe salarisplafond uitstijgen en dat ziet de club niet zitten.

Nick Viergever (Ajax, 28)
Krijgt Viergever wel of geen nieuw contract? Het is al een paar maanden een heet hangijzer in Amsterdam. De verdediger heeft een ijzersterk seizoen achter de rug, werd opgeroepen voor Oranje en is ook dit seizoen een lichtpunt, maar wat Ajax betreft is een nieuw contract (nog) niet aan de orde. Overmars lijkt niet meer lang te moeten wachten.

Ron Vlaar (AZ, 32)
Ondanks allerlei fysieke ongemakken, is Vlaar nog steeds van grote waarde voor AZ. De Alkmaarders hebben waarschijnlijk genoeg redenen om het contract van de routinier met een jaar te verlengen, maar vooralsnog is het er niet van gekomen. Het lijkt ook niet uitgesloten dat Vlaar na dit seizoen een punt achter zijn carrière zet.

Miquel Nelom (Feyenoord, 27)
In de zomer kon Nelom voor naar verluidt één miljoen euro de overstap maken naar een nieuwe club, maar Feyenoord ging voor een transfer liggen. De Rotterdammers blijven daardoor de beschikking houden over de bekritiseerde linksback, maar betalen mogelijk een hoge prijs: volgend jaar is Nelom transfervrij.

Stijn Schaars (sc Heerenveen, 33)
Geef die man een nieuw contract, zullen veel Heerenveen-fans denken. De middenvelder, die eerder uitkwam voor Vitesse, AZ, Sporting Portugal en PSV, is ook dit seizoen van onschatbare waarde voor de Friese club. Afgelopen weekend krulde Schaars nog een vrije trap feilloos binnen.

Joey Pelupessy (Heracles Almelo, 24)
Pelupessy heeft een contract tot medio 2018 en heeft er geen geheim van gemaakt open te staan voor een nieuwe club. In de zomer kwam het er niet van, omdat onder meer FC Utrecht te weinig bood. De Heracles-aanvoerder is bezig aan zijn derde seizoen als vaste waarde in Almelo en lijkt de stap hogerop prima aan te kunnen.

Yassin Ayoub (FC Utrecht, 23)
Ayoub is misschien wel de beste speler van FC Utrecht, maar het is sterk de vraag of hij volgend seizoen nog in De Galgenwaard speelt. Dat heeft twee redenen: Ayoub is Utrecht langzamerhand ontgroeid en hij heeft een aflopend contract. Dat maakt hem nóg interessanter voor clubs in binnen- en buitenland.

Adam Maher (PSV, 24)
PSV legde Maher in 2013 voor vijf seizoenen vast in de overtuiging dat hij voor 2018 vast en zeker een nieuwe stap zou zetten. De ontwikkeling van de middenvelder is echter op alle fronten gestagneerd. Als hij de opleving van vorige week in de KNVB Beker kan een paar keer kan herhalen, zit er wellicht nog een nieuw contract in voor Maher.

Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen, 30)
Ghoochannejhad keerde vorig seizoen terug zijn oude club Heerenveen blijkt een schot in de roos. Hij loopt meer dan 1 op 2 (22 goals in 41 Eredivisie-duels) en dat lijkt ruim voldoende om een nieuw contract af te dwingen bij Heerenveen. Ghoochannejhad is echter ook op de leeftijd aanbeland om nog één keer de stap naar het buitenland te maken.

Amin Younes (Ajax, 24)
In de zomer kwam het niet tot een transfer, ondanks een mooi einde van het seizoen met Ajax én een doelpunt op de Confederations Cup met Duitsland. Inmiddels is de linksbuiten van Ajax totaal uit vorm en zal de belangstelling niet zijn toegenomen. Ajax heeft de optie om het contract van Younes met een jaar te verlengen dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren.

Overige Eredivisie-spelers met een aflopend contract
Youness Mokhtar (PEC Zwolle, 26), Rico Strieder (FC Utrecht, 25), Mitchell Dijks (Ajax, 24), Thom Haye (Willem II, 22), Ramon Leeuwin (FC Utrecht, 30), Mustafa Saymak (PEC Zwolle, 24), Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag, 27), Michiel Kramer (Feyenoord, 28), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, 34), Nick Marsman (FC Utrecht, 26)