Nederlandse 'Portugees': 'Voorzitter is vaak een rijk man, die het heeft gemaakt'

Nederlandse 'Portugees': 'Voorzitter is vaak een rijk man, die het heeft gemaakt'

28-09-2017 09:06
8

Mitchell van der Gaag voelt zich inmiddels meer Portugees dan Nederlander. De Excelsior-trainer loopt echter niet heel warm voor het Portugese voetbal.

"Het is niet zo spannend. Lelijk voetbal is daar geen probleem, als er maar wordt gewonnen", zegt Van der Gaag in De Telegraaf. Die focus op resultaat gaat de 45-jarige ofenmeester te ver. "'Proces' vind ik een lelijk woord, maar in Portugal viert het opportunisme hoogtij. Je krijgt weinig tijd, de koffers worden daar al voor je gepakt als het vier, vijf wedstrijden niet loopt."

"De voorzitter is vaak een rijk man, die het heeft gemaakt in het leven", vervolgt Van der Gaag. "De club moet goed lopen, dat is goed voor zijn status. In Nederland krijg je meer tijd. Vorig seizoen stonden we er in februari slecht voor met Excelsior. Goede kans dat ik in Portugal dan was ontslagen. Of al eerder."

Toch heeft hij veel meegenomen uit het Zuid-Europese land, zoals de zware trainingen. "In Portugal is men niet zo van het periodiseren." En zijn visie op verdedigen: "In Portugal kijken we niet naar wat een verdediger met de bal kan, het gaat in eerste instantie om verdedigen. Daar sta ik achter."