Keizer stuurt Overmars op vaak mislukte Ajax-missie: meer flops dan succesverhalen

7 oktober 2017 om 13:30

Ajax-trainer Marcel Keizer zoekt in de winterstop twee wat oudere, ervaren, direct inzetbare spelers en zou daar toestemming voor hebben gekregen van de Raad van Commissarissen. Maar hoe succesvol is Ajax de laatste tien jaar echter geweest met het aantrekken van ervaren spelers? Conclusie: het ging vaker mis dan goed.

Heiko Westermann
Het meest recente voorbeeld dat Ajax er lang niet altijd goed aan doet om routiniers aan te trekken is Westermann. Transfervrij gehaald op 32-jarige leeftijd, maar nooit de ervaren kracht geworden die Marc Overmars in hem zag. Westermann vertrok deze zomer weer na vier Eredivisie-duels gespeeld te hebben en de rest op de bank te hebben doorgebracht.

John Heitinga
Het jaar daarvoor was Ajax ook al niet zo succesvol in het aantrekken van ervaring. John Heitinga keerde terug naar de club, maar stopte nog tijdens het seizoen nadat hij nauwelijks een inbreng had in het eerste elftal.

Niki Zimling
Nog een hoofdstuk in het niet zo succesvolle routiniersverhaal van Ajax: Niki Zimling. Een paniek(huur)transfer in de zomer van 2014, toen Ajax op zoek was naar een waardige opvolger van Christian Poulsen. Zimling speelde maar 200 minuten in de Eredivisie en viel zwaar door de mand.

Christian Poulsen
De grootste uitzondering op de regel is toch wel Christian Poulsen. De oud-speler van onder meer Sevilla, Juventus en Liverpool werd in 2012 transfervrij naar de club gehaald en was twee jaar lang de ervaren maestro en het slot op de deur voor Ajax. Met zijn internationale ervaring was hij bijzonder belangrijk voor de club, alvorens hij in 2014 terugkeerde naar Denemarken.

Theo Janssen
Zeker niet de grootste 'ervaren' miskoop in de geschiedenis van Ajax, maar ook bepaald geen succesvolle. Janssen maakte acht doelpunten in zijn seizoen in Amsterdam, maar vond nooit zijn ideale positie en gaf niet thuis in grote wedstrijden. Uiteindelijk werd hij na een seizoen met met 2,6 miljoen euro verlies verkocht aan Vitesse.

André Ooijer
Ooijer was belangrijk in de kleedkamer, zo werd twee jaar lang door Ajax gesteld, maar op het veld had hij weinig meerwaarde. De oud-PSV'er kwam op late leeftijd naar Amsterdam en speelde 21 wedstrijden in twee seizoenen, waarin hij bepaald geen onuitwisbare indruk maakte.

Marko Pantelic
Pantelic deed het wél uitstekend in zijn jaar in Amsterdam. Als routinier kwam hij over van Hertha BSC en in een jaar tijd maakte hij zestien doelpunten in de Eredivisie aan de zijde van Luis Suarez. Pantelic vertrok na een jaar nadat hij geen akkoord bereikte met de clubleiding over een nieuw contract. "Jammer dat ze een politiek hebben van alleen maar jonge spelers", zei de spits destijds.

Teemu Tainio
In 2010 overgenomen van Sunderland, maar welgeteld 51 minuten gespeeld voor Ajax in de Eredivisie. Tainio was een flop in Amsterdam en mocht in maart van 2011 alweer vertrekken.

Rob Wielaert
Drie miljoen euro telde Ajax begin 2009 neer voor Wielaert. De toen dertigjarige verdediger maakte een vaak hulpeloze indruk in de defensie van Amsterdammers en was absoluut geen rots in de branding. Na negentien wedstrijdjes in anderhalf jaar tijd vertrok hij weer, naar Roda JC.

Samuel Kuffour
Een grootheid bij Bayern München, maar een mislukking bij Ajax. In januari 2008 tekende Kuffour, die overkwam van AS Roma, een contract in Amsterdam. Het liep uit op een deceptie, met slechts twee optredens tegen Excelsior en sc Heerenveen. Na een half seizoen vertrok Kuffour weer door de achterdeur.

Dit jaar heeft Ajax de beschikking over opnieuw een routinier, Klaas-Jan Huntelaar, die het nu al beter doet dan veel van zijn voorgangers. Siem de Jong is minder op leeftijd, maar brengt ook ervaring aan de ploeg. Bovendien was Nigel de Jong in beeld voor een terugkeer naar Amsterdam, maar daar werd door het technisch hart een streep gezet.

Wie moet Ajax komende zomer halen als 'wat oudere, ervaren, direct inzetbare' speler? Reageer in de comments!