10-10-2017 22:40
5

De laatste beslissingen van deze kwalificatiecyclus zijn gevallen. Frankrijk en Portugal hebben zich verzekerd van de laatste twee rechtstreekse WK-tickets, terwijl Zwitserland en Griekenland met Zweden meegaan naar de play-offs.

Groep A
Frankrijk is als koploper geëindigd in de groep van Oranje. Les Bleus wonnen thuis met 2-1 van Wit-Rusland en zagen naaste belager Zweden met 2-0 onderuit gaan in Amsterdam. Antoine Griezmann en Olivier Giroud maakten voor rust het verschil namens de verliezend EK-finalist. Anton Saroka zorgde op slag van rust voor de aansluitingstreffer, maar verder liet Frankrijk het niet komen.

Luxemburg wist na de recente 0-0 tegen Frankrijk opnieuw te stunten. Het zeventienjarige wonderkind Olivier Thill bezorgde zijn land een 1-0 voorsprong tegen Bulgarije, waarna Ivaylo Chochev de gelijkmaker aantekende. Luxemburg overhandigde met het gelijkspel de rode lantaarn in Groep A aan Wit-Rusland.

Groep B
Zwitserland had tot aan de laatste speeldag geen punt laten liggen in deze kwalificatiecyclus, maar moet toch play-offs gaan spelen. Het beslissende duel tegen concurrent Portugal ging met 2-0 verloren, waardoor de Europees kampioen in Rusland van de partij zal zijn. Johan Djourou werkte vlak voor rust de openingstreffer in eigen doel en André Silva tekende voor de beslissende treffer.

In de overige twee wedstrijden in Groep B stond niets meer op het spel. Hongarije ging in eigen huis met 1-0 voorbij de Faeröer en Letland boekte een ruime 4-0 overwinning op hekkensluiter Andorra.

Groep H
België had zich al verzekerd van een WK-ticket en sloot de kwalificatie af met een 4-0 overwinning op Cyprus. Terwijl Jan Vertonghen zich kroonde tot recordinternational van België, eisten de gebroeders Hazard de hoofdrol voor zich op: Eden opende te score, Thorgan maakte na rust de 2-0, waarna Eden raak schoot vanaf elf meter. De Rode Duivels eindigen na de 4-0 van Romelu Lukaku op 43 doelpunten in de WK-kwalificatiereeks en evenaren hiermee het pas gevestigde record van Duitsland.

Griekenland pakte de tweede plek achter België na een 4-0 overwinning op het puntloze Gibraltar. Vasilis Torosidis, Kostas Mitroglou (twee keer trefzeker) en Giannis Gianniotas stelden het hun doelpunten plaatsing voor de play-offs veilig. De 1-2 zege van Bosnië-Herzegovina op bezoek bij Estland had hierdoor geen waarde meer.