Ophef over 'walgelijke' anti-Ajax-foto: 'Enorme laagheid en smeerlapperij'

Ophef over 'walgelijke' anti-Ajax-foto: 'Enorme laagheid en smeerlapperij'

20-10-2017 09:37
210

Het Centraal Joods Overleg (CJO) is woedend over een foto die wordt gedeeld op sociale media. Daarop staan twee Joodse jongetjes afgebeeld met de tekst 'Toen 020 nog maar 1 ster had'.

De afbeelding is geplaatst onder de hashtag #anti020week, in de aanloop naar de Klassieker die zondag in De Kuip wordt gespeeld. Op de foto staan de jongetjes Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2), beiden met een gele ster op hun borst. De kinderen werden kort na het nemen van de betreffende foto in 1944 vermoord. Het CJO spreekt van 'een mateloze woede'.

"Dit is van een enorme laagheid en smeerlapperij", zegt voorzitter Ron van der Wielen tegen De Telegraaf. "Juridisch zal hier niks tegen te doen zijn, maar wij zullen alles in het werk stellen om te achterhalen wie dit heeft gedaan. Als wij de naam van de afzender hebben, zullen wij hem ter verantwoording roepen."

De politie wilde niet reageren op de tekst. "De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij kennelijk wil hebben." Een woordvoerder van Feyenoord is duidelijk in z'n reactie. "Het lijkt me logisch dat we, zoals ieder normaal denkend mens, dit ten zeerste afkeuren en er volledig afstand van nemen."