Twaalf (!) Karsdorp-gevallen bij Roma: 'Oefening Karsdorp biomechanische ketterij'

Twaalf (!) Karsdorp-gevallen bij Roma: 'Oefening Karsdorp biomechanische ketterij'

27-10-2017 11:30
18

Twaalf spelers die hun voorste kruisband hebben gescheurd sinds 2014. In Italië wordt er serieus getwijfeld aan de trainingsmethodes van AS Roma na de zware blessure die Rick Karsdorp woensdagavond opliep bij zijn debuut voor zijn nieuwe club.

Karsdorp, net hersteld van een meniscusingreep, stond na de wedstrijd tegen Crotone nog trots en blij de Italiaanse pers te woord. De oud-Feyenoorder had net 82 minuten meegespeeld in de Serie A en niet onverdienstelijk. Niemand bevroedde op dat moment dat het beetje last in zijn knie een gescheurde voorste kruisband bleek te zijn. Een dag later communiceerde AS Roma, tot ieders verrassing, dat de rechtsback vrijdag geopereerd moet worden na het scheuren van zijn kruisband in het duel met Crotone (1-0).

Botte pech, zou je zeggen. Maar in Italië wordt er sterk getwijfeld of de zware knieblessure van Karsdorp wel pech is. Sinds 2014 is de verdediger de twaalfde (!) AS Roma-speler die zijn kruisband scheurt. Dat lijkt geen pech, maar een trend.

Twaalf spelers getroffen
In de laatste anderhalf jaar werden negen spelers getroffen door het noodlot. Opvallend: zeven daarvan zijn vleugelverdedigers, inclusief Karsdorp. Spelers als Antonio Florenzi (gescheurde kruisband in zijn linker- én rechterknie), Kevin Strootman (drie operaties aan zijn knie na gescheurde voorste kruisband), Lorenzo Pellegrini, Emerson en Mario Rui gingen Karsdorp voor. Ook Antonio Rüdiger (inmiddels Chelsea) scheurde zijn kruisband, maar hij deed dat in het Duitse trainingskamp voorafgaand aan het EK 2016. Wat overigens niet betekent dat de oorzaak niet bij AS Roma kan liggen. Abdullahi Nura, Ezequiel Ponce, Marco Tumminello, Lirim Kastrati en Elio Capradossi scheurden eveneens hun kruisband.

In Italië roepen fans en kenners nu om een serieuze evaluatie van de trainingsmethodes van Roma. Eén en dezelfde hoofdcoach kan niet aangewezen worden als schuldige: sinds 2014 stonden er drie trainers (Rudi Garcia, Luciano Spalletti en nu Eusebio Di Francesco) voor de groep die ieder hun eigen assistenten hadden. Wel lopen er sinds de zomer van 2015 dezelfde fysieke trainers bij Roma rond. Sinds hun aanstelling is het aantal gescheurde voorste kruisbanden drastisch toegenomen bij Roma.

In het seizoen 2014/15 maakte voorzitter James Pallotta zich bijzonder druk over de gebrekkige conditie van de AS Roma-spelers. Hij besloot daarom in juni 2015 een flink budget uit te trekken voor twee gevestigde namen op fysiek gebied: de Amerikaan Ed Lippie, Head Performance Coach, en de Canadees Darcy Norman, Director of Performance en voorheen werkzaam bij de Duitse nationale ploeg en Bayern München. Norman is expert in het samenstellen van trainingsprogramma's en revalidatietrajecten en buigt zich vooral over trainingen in de gym, zo schrijft journalist John Solano.

Karsdorp-waarschuwing op 11 oktober
Opvallend is dat er deze maand nog zware kritiek geleverd werd op de werkwijze van Norman door voormalig sprinter Pierfrancesco Pavoni, nu ook werkzaam op revalidatiegebied. Pavoni had op Roma Channel enkele methodes van Norman in de gym gezien en was het drastisch oneens met de oefeningen die de spelers moesten doen. Een van de kritiekpunten die hij in een verklaring opschreef was over de leg press: 'Het gewicht waarmee Strootman en Karsdorp die oefening moesten doen was véél te hoog, waarschijnlijk gelijk aan het lichaamsgewicht of zelfs hoger.'

Pavoni somde zo nog een aantal oefeningen op en lichtte ook een oefening uit die Karsdorp op een elastische ondergrond, een soort trampoline, moest doen. 'Dit is de grootste obsessie die ik ooit heb gezien', schreef de expert. 'Dit veroorzaakt echt schade. Ren of spring nooit op een elastisch platform. Ze beschadigen het mechanisme ernstig tijdens het stuiteren op de grond. Het is leuk om plezier op te hebben in het park, maar het is ook biomechanische ketterij.'

Pavoni maakte deze notities op 11 oktober, ruim twee weken voordat Karsdorp bij zijn debuut (na het herstel van een meniscusblessure) zijn voorste kruisband dus scheurde. Het is te makkelijk om alle gevallen in de schoenen van de fysieke staf van AS Roma te schuiven, maar in het licht van de grote problemen met dit type blessure in Rome zijn de trainingsmethodes een serieus punt om te evalueren. Het niet goed trainen van de spieren in de knie kan de kans op dit soort kwetsuren namelijk verhogen en 'stomme pech' is in ieder geval níet de verklaring voor twaalf voorste kruisbandblessures in minder dan vier jaar tijd.