Nederlander harkte miljoenen binnen bij Shakhtar: 'Van een bonus zijn ze niet zo'

Nederlander harkte miljoenen binnen bij Shakhtar: 'Van een bonus zijn ze niet zo'

31-10-2017 08:10
5

Jan Streuer was tussen 2007 en 2016 hoofdscout van Feyenoord-opponent Shakhtar Donetsk. De 66-jarige Arnhemmer leverde de Oekraïense topclub met de vondst van een aantal Braziliaanse sterren tientallen miljoenen euro's op.

Streuer haalde in 2010 Douglas Costa en Alex Teixeira naar Shakhtar. "Het waren geweldige talenten", zegt hij in De Telegraaf. "Spelers als Costa en Teixeira kostten destijds zo'n zeven miljoen euro. Daar wordt nu om gelachen. De club was heel slagvaardig." Costa werd voor dertig miljoen verkocht aan Bayern München, terwijl Teixeira voor vijftig miljoen naar China vertrok.

Een leuke bonus zat er niet in. "Daar zijn ze in Oekraïne of Rusland niet zo van. Maar als het slecht ging, hoorde je het wel", aldus Streuer. "Zo'n Teixeira was pas negentien jaar. Na een half jaar kwamen ze naar me toe en vroegen ze waarom ze hem in hemelsnaam gehaald hadden. Ik zei: 'geef die jongen wat tijd, het komt wel'. Dat hij dan jaren later voor 50 miljoen wordt verkocht geeft wel een goed gevoel."

Door de onveilige situatie in Oekraïne is Shakhtar niet meer de ploeg van een paar jaar geleden, stelt Streuer. Veel topspelers zijn vertrokken. "Shakhtar is een geweldige club, maar door de huidige situatie op z'n retour. De beste spelers zijn weg en de club is niet meer in staat zulke toppers aan te trekken. Dat is heel jammer."