Zes conclusies na Feyenoord-deceptie: pupil Amrabat en negatief record lonkt

1 november 2017 om 23:10

De teller voor Feyenoord staat na vier Champions League-wedstrijden nog altijd op nul punten. Een klein kansje op Europese overwintering bestaat nog, maar zelfs de meest fanatieke Feyenoord-fans zullen daar een hard hoofd in hebben. Welke conclusies kunnen we trekken na de 3-1 nederlaag tegen Shakhtar Donetsk?

Progressie Feyenoord stagneert
Feyenoord vond deze Champions League-campagne vooral optimisme door de stijgende lijn. Na de dramatische oorwassing tegen Manchester City, speelden de Rotterdammers tegen Napoli en vervolgens Shakhtar, steeds overtuigender. Maar van progressie was in de terugwedstrijd tegen de Oekraïners weinig te merken. Hoewel het spel bij vlagen niet slecht was, werd er weer net zo hopeloos verdedigd als in de openingswedstrijd. Bovendien ontbrak ook, op de eerste tien minuten na, de killersmentaliteit voorin. 

Jørgensen mist steun
Nicolai Jörgensen moest het vrijwel helemaal in zijn eentje doen in de aanvalslinie. Hij zette de aanval op, waaruit hij zelf de openingsgoal maakte. Toen zagen de kansen van Feyenoord er nog goed uit. De Deen zocht daarna de combinatie en had een paar gevaarlijke schoten. Daarentegen hielpen Steven Berghuis en met name Jean-Paul Boëtius kansrijke posities om zeep. Bovendien wisten ze de spits te weinig te vinden.

Gemakzuchtige Amrabat
Het zijn niet de weken van Sofyan Amrabat. Waar hij tegen Ajax al schuldig was aan een tegengoal door slecht uitverdedigen, deed hij dat tegen Shakhtar weer. In plaats van de bal ver buiten het strafschopgebied te schieten, verdedigde hij weer als een pupil door het midden uit en daar maakte Marlos dankbaar gebruik van. Amrabat is te gemakzuchtig en het kost Feyenoord goals en punten.

Zwalkend middenveld 
Het was niet alleen Amrabat die door de mand viel op het middenveld. El Ahmadi had de taak om de Shakhtar-aanvallen door het centrum eruit te halen, maar dat gebeurde maar weinig. Om nog maar te zwijgen van Tonny Vilhena. Hij maakt sowieso een moeilijke fase door, maar woensdagavond was misschien wel zijn dieptepunt. 

Europese droom hangt aan een zijden draadje
Voor de wedstrijd zei Giovanni van Bronckhorst nog vol strijdlust: "Als je wilt overwinteren, dan moet je een resultaat halen. Anders wordt het lastig." Lastig is nogal een understatement na een nieuwe nederlaag in Charkov. Maar er is nog hoop. Napoli verloor thuis van Manchester City en daardoor blijft het gat 'slechts' drie punten met de Italianen. Er kan definitief een streep door de achtste finales van de Champions League, maar met een wonder mag Feyenoord nog deelnemen aan de Europa League.

Slechtste Champions League-campagne?
De Feyenoord-spelers moeten vrezen dat ze de geschiedenisboeken ingaan als de slechtste Nederlandse ploeg ooit in de Champions League. Willem II verzamelde in het seizoen 1999/2000 twee puntjes in het miljoenenbal en ook PSV kwam afgelopen seizoen niet verder dan een tweetal punten in de groepsfase. Feyenoord heeft nog een overwinning nodig in een van de resterende duels tegen Manchester City en Napoli om niet dat negatieve record te pakken.