Zes Oranje-conclusies: smachten naar nieuwe Wes en fitte backs

Zes Oranje-conclusies: smachten naar nieuwe Wes en fitte backs

14-11-2017 22:35
15

De Oranje-shirts kunnen voorlopig de kast in: het desastreuze kalenderjaar 2017 zit erop voor het Nederlands elftal. Oranje oefende dinsdagavond in een vrij troosteloze ambiance in Boekarest tegen Roemenië. Dankzij een prima tweede helft werd het 0-3 voor de ploeg van Dick Advocaat. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na de laatste Oranje-interland van 2017. 

Memphis is bezig
Vorig jaar rond deze tijd was het spel van Memphis werkelijk niet om aan te zien, zo ongeveer alles mislukte. Die tijd ligt gelukkig achter hem, want de oud-PSV'er krabbelt zichtbaar op. In de Nacional Arena van Boekarest was hij de meest dreigende speler van Oranje. Waar je dat ook aan ziet? Ploeggenoten zoeken hem weer vaker op.

De nieuwe Wes?
Dat Oranje al een tijdje een spitsenprobleem heeft is bekend, maar ook een opvolger van Wesley Sneijder zou geen overbodige luxe zijn. Met het middenveld Blind-Strootman-Pröpper ga je de oorlog niet winnen, daar zit simpelweg te weinig creativiteit in. Blind-Wijnaldum-Promes eens proberen na het winterreces?

Blind vast op zes
Slecht nieuws voor Kevin Strootman: Daley Blind heeft zich de voorbije drie interlands gepresenteerd als de nieuwe zes van Oranje en dus moet er een andere positie voor Strootman gevonden worden. De vraag is of die ruimte er is. Blind was tegen Roemenië overigens niet eens zo indrukwekkend, maar zijn spelinzicht is voor een ploeg heerlijk te hebben op die positie.

Uitstekende cijfers
Sinds Bulgarije-uit en Italië-uit, eind maart, speelde Oranje negen interlands. Acht (!) daarvan werden gewonnen. De enige die verloren werd - en goed ook - was Frankrijk-uit. De sfeer rond Oranje is logischerwijs droevig, maar de cijfers van de laatste maanden zijn indrukwekkend. Onder leiding van Dick Advocaat werden zes van de zeven interlands gewonnen.

Backs op komst
Het is hopen dat Rick Karsdorp de komende maanden echt goed herstelt van zijn knieblessure en dat Jetro Willems zijn opmars bij Eintracht Frankfurt doorzet, want Oranje kan wel een kwaliteitsimpuls gebruiken op de backposities. Veltman is simpelweg aanvallend niet goed genoeg en Aké speelt bij zijn club vaker centraal dan op links. Kortom: daar moet wat gebeuren.

De herinneringen
Het kalenderjaar 2017 zit er voor Oranje op. Wat ons bijblijft? De Bulgaarse blamage, het tactische geflater in Frankrijk en de indrukwekkend spelende Arjen Robben tijdens zijn laatste Oranje-interland. En een gemist eindtoernooi, alweer. Alvast een tip: plan vrijdagavond 1 december wat leuks met je vrienden, dan is namelijk de WK-loting waar Oranje voor het eerst sinds 2002 niet in de kokers zit. Volgend jaar alle ballen op de Nations League!

(Wout Stravers/VoetbalPrimeur)

No Poll