'Ik werd klemgereden door de politie en heb uren vastgezeten voor niets'

'Ik werd klemgereden door de politie en heb uren vastgezeten voor niets'

15-11-2017 22:50
18

Stanley Elbers is bij Excelsior uitgegroeid tot een gerespecteerde Eredivisie-speler, maar is van ver gekomen. Volgens de in Leiden opgegroeide vleugelaanvaller is het aan zijn vader te danken dat hij op het rechte pad is gebleven.

"Toen ik naar de middelbare school ging, kwam ik de verkeerde mensen tegen", vertelt Elbers aan Voetbal International. "Het was een van de slechtste scholen van Leiden. Vmbo-tl was het hoogste niveau, dan heb je veel jongens die geen doel zien in het leven." De ouders van Elbers besloten in te grijpen door naar Wassenaar te verhuizen en Elbers mocht niet meer in contact komen met zijn oude vrienden. "Die vrienden namen het leven niet serieus. Iedereen was hier elke dag, of bij het station. Beetje hangen, ja."

Ook in Wassenaar had de buitenspeler het niet altijd gemakkelijk. Op een dag werd hij zelfs opgepakt door de politie. "Ik werd met mijn fiets klemgereden. Omdat ik voldeed aan het signalement van een verdachte. Ik had gewoon mijn schooltasje bij me, kon in mijn agenda laten zien dat ik net uit school kwam. Maar ze wilden er niks van horen. Heb ik daar uren gezeten. Voor niks. Om zulke redenen heb ik mij nooit op mijn gemak of thuis gevoeld in Wassenaar. Nog steeds niet."

Inmiddels is Elbers uitgegroeid tot profvoetballer, hoewel dat nooit zijn grootste droom was. "Mijn vader is altijd mijn voorbeeld geweest, hij werkte als architect en mijn zus deed ook bouwkunde. Ik wilde hetzelfde doen. Ook toen ik niet meer helder voor ogen had wat ik met het leven wilde en met de verkeerde jongens omging, bleef dat aanwezig. Ik wist dat ik mijn ouders nooit wilde teleurstellen."